MAE, despre scrisoarea congresmenilor: E necesar ca aprecierile să se bazeze pe evaluări obiective

Epoch Times România
27.07.2012

MAE transmite în legătură cu scrisoarea liderilor comitetului de prietenie cu România din Congresul American că "este necesar ca aprecierile privind situaţia politică să se bazeze pe evaluarea obiectivă a realităţilor şi a evoluţiilor concrete din România"

"În legătură cu opinia exprimată de membrii Congresului american Michael Turner şi Loretta Sanchez, pe tema parcursului democratic al României, MAE precizează că spiritul dominant al relaţiilor româno-americane este cel al parteneriatului strategic, care are o puternică dimensiune parlamentară. Drepturile religioase sunt deplin respectate în România. MAE îşi exprimă convingerea că este necesar ca aprecierile privind situaţia politică să se bazeze pe evaluarea obiectivă a realităţilor şi a evoluţiilor concrete din România, asupra cărora partenerii şi prietenii americani s-au informat şi se pot informa oricând şi nemijlocit. MAE reiterează că încrederea reciprocă şi solidaritatea reprezintă fundamentul colaborării româno-americane, fiind coordonatele pe care se sprijină politica României în relaţiile cu Washingtonul", se arată într-un comunicat MAE.

Liderii grupului de prietenie cu România din Congresul American, Michael Turner şi Loretta Sanchez i-au trimis o scrisoare lui Hillary Clinton, în care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la situaţia din ţara noastră, documentul fiind pus la dispoziţia presei române de un ONG al românilor.

”După decenii de opresiune comunistă, România şi-a clădit o democraţie constituţională şi a perseverat în a deveni un stat membru al NATO şi Uniunii Europene. România este un aliat de nădejde al Statelor Unite şi un stat democratic în creştere. Încrederea în ei că aliaţi a condus la recenta decizie de a intra în parteneriat cu România în <>”, se arată în scrisoarea trimisă către Hillary Clinton, remisă NewsIn.

Cei doi parlamentari americani mai susţin că “situaţia politică actuală din România pune sub semnul întrebării angajamentul lor la respectarea principiilor fundamentale ale democraţiei, statului de drept şi separarea constituţională a puterilor în stat”. Ce doi liderii îşi exprimă îngrijorarea şi către ambasadorului american din România, Mark Gitenstein, explicând “că această criză va ştirbi pe termen lung percepţia globală a României”.

”Pe timpul acestei crize financiare din România şi din întreaga Europă, orice deviaţie constituţională va afecta viitorul financiar al ţării şi va pune în pericol viitorul democratic al României”, mai arată cei doi.

”Departamentul de Stat să continue să facă paşii necesari pentru a convinge guvernul României să îşi păstreze angajamentele pentru valorile democratice”, au conchis cei doi reprezentanţi americani.

Iniţiativa de informare a Congresului Statelor Unite a fost pornită de Romanian Greek-Catholic Association, organizaţie nonprofit din California care pledează pentru respectarea libertăţii religioase în România. Acest ONG este cel care a trimis presei această scrisoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor