India, Uttar Pradesh: epidemie de encefalită virală


INDIA: Noul virus de encefalită virală care ucide
INDIA: Noul virus de encefalită virală care ucide (STRDEL / AFP / Getty Images)

Cele mai multe victime sunt copii. În oraşul Gorakhpur în spitale sunt internaţi mai mult de 200 de pacienţi deja afectaţi de virus ale cărui cauze nu se cunosc. Cele mai frecvente simptome sunt durerile de cap, vărsături, apoi stare de comă, dar si disfuncţii cerebrale, epilepsie, inflamaţia inimii şi a ficatului.

Cel puţin 358 de persoane au murit în Uttar Pradesh de la începutul anului, datorită unui focar de encefalită virală ale cărui cauze nu se cunosc. Majoritatea victimelor sunt copii: în ultimele zile 15 micuţi au murit datorită contagieriii. Spitalele de stat din Gorakhpur - oraşul cel mai afectat - au tratat peste 200 de pacienţi care suferă de encefalită, dar datorită ploilor care continuă să afecteze statul indian, există teama că numărul de decese va creşte. De fapt, boala apare mai ales în timpul sezonului musonic.

Medicii din Gorakhpur afirmă că pacienţii vin din 12 raioane ale statului şi cei mai mulţi dintre ei aparţin comunităţilor rurale foarte sărace. Până în 2005, cele mai multe dintre victime mureau din cauza virusului encefalitei japoneze, care este transmis de ţânţari. Dar în ultimii şapte ani, mulţi copii au murit de o nouă formă de encefalită virală. Cele mai frecvente simptome sunt dureri de cap şi vărsături, iar boala poate duce la comă din cauza disfuncţiilor cerebrale, epilepsie şi inflamarea inimii şi a ficatului.

Din 1978, când Uttar Pradesh a înregistrat primul caz, au murit cel puţin 6.500 de copii. În 2005, o epidemie violentă a encefalitei japoneze a ucis 1.000 de persoane. Cei mai expuşi sunt copiii între şase luni şi 15 ani. O cincime dintre copiii care supravieţuiesc acestui virus rămân pentru toată viaţa cu probleme neurologice.

Săptămâna trecută, Guvernul Central al Indiei a lansat o campanie de vaccinare împotriva encefalitei japoneze, ca parte a unui program naţional de combatere a virusului.