OMS: Noul virus are potenţial pandemic

Un spital din capitala Riad, unde sunt internaţi pacienţii infectaţi cu coronavirusul de tip SARS2, 14 mai 2013
Un spital din capitala Riad, unde sunt internaţi pacienţii infectaţi cu coronavirusul de tip SARS2, 14 mai 2013 (FAYEZ NURELDINE / AFP / Getty Images)

Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere personalului medical din întreaga lume să fie în stare de alertă cu privire la simptomele mortale ale coronavirusului Sindromului respirator din Orientul Mijlociu.

Avertizarea de luni a venit la momentul la care oficialii OMS au finalizat o anchetă de şase zile în Arabia Saudită, ţara unde au survenit 40 din cele 55 de cazuri de boli respiratorii din Orientul Mijlociu. Şaizeci la sută dintre cei cu infecţii cunoscute au decedat.

Agenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite este preocupată de faptul că virusul Sindromului respirator din Orientul Mijlociu s-ar putea răspândi printre pelerinii care vor vizita locurile sfinte din Arabia Saudită luna viitoare în timpul Ramadanului, sau printre alte milioane de persoane care vor fi prezente în luna octombrie pentru pelerinajul (Haji) la Mecca.

Oficialii sunt, de asemenea, îngrijoraţi de faptul că muncitorii ar putea duce acasă virusul, răspândindu-l astfel în alte ţări, ceea ce poate determina o pandemie la nivel mondial.

Călătorii au dus virusul în Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia. Persoane infectate au fost de asemenea găsite în Iordania, Qatar, Tunisia şi Emiratele Arabe Unite.