Cercetătorii sunt încă în căutarea unui vaccin pentru prevenirea SIDA

.
. (Dimas Ardian / Getty Images)

Cercetătorii sunt încă în căutarea unui vaccin pentru prevenirea sindromului imunodeficienţei dobândite (SIDA), care a provocat deja moartea a peste 28 de milioane de persoane, la 30 de ani de la publicarea, în revista americană Science, a studiului care anunţa identificarea virusului ce se află la originea acestei boli.

La 20 mai 1983, în revista americană Science, echipa condusă de profesorul Luc Montagnier dezvăluia existenţa unui nou virus, HIV, diferit de cele suspectate până atunci de provocarea SIDA.

'O descoperire care, după 30 de ani, continuă să bulverseze planeta. Pentru că virusul HIV este deja responsabil de moartea a peste 28 de milioane de persoane. Şi mai rău, nu există încă un vaccin', scrie Atlantico.fr.

'Există un grad de optimism prudent pentru viitorul cercetării în privinţa acestui vaccin contra virusului imunodeficienţei umane (HIV)', explică Dr. Carl Dieffenbach, directorul diviziei SIDA de la Institutul american de alergii şi maladii infecţioase (NIAID).

'Eşecul - anunţat în aprilie - al ultimului test clinic (HVTN 505) pentru un vaccin experimental contra HIV a fost un pas înapoi', recunoaşte el într-un interviu acordat AFP. Dar, pentru Dieffenbach, acest lucru a permis clarificarea existenţei a 'doua axe destul de clare în cercetările privind vaccinul'.

Prima este continuarea testării clinice cu un vaccin experimental (RV144), realizat în Tailanda, în 2009, care a fost primul care a dovedit o anumită eficacitate, cu o cotă de imunizare de 31%. 'În ultimii doi ani, am căutat să aflăm motivele cele mai probabile care fac ca acest vaccin să funcţioneze pe unii subiecţi şi acum lucrăm cu laboratoarele (francez) Sanofi Pasteur şi (american) Novartis să preparăm un vaccin care va fi testat în Africa de Sud, în 2014', a spus cercetătorul, arătând că este vorba de un parteneriat între Institutul american de maladii infecţioase, aceste două companii farmaceutice şi Fundaţia Gates.

Cea de-a doua direcţie porneşte de la descoperirea, în 2010, a doi puternici anticorpi 'care ar putea conduce la elaborarea unui vaccin experimental până în 2018, dacă totul decurge bine', a spus Dieffenbach. 'Aceşti doi anticorpi sunt atât de puternici încât combinaţia lor poate distruge literalmente toate tulpinile virusului HIV care circulă în lume', a subliniat el. Problema este ca aceşti anticorpi sunt rari, deoarece doar 10 până la 20 % dintre persoanele infectate cu HIV îi produc.

Pentru moment, singura revoluţie majoră pentru persoanele seropozitive datează din 1996. Atunci s-au scos pe piaţă tratamente combinate, denumite triterapii, ceea ce a schimbat în mod radical datele problemei. Seropozitivii depistaţi precoce pot avea o speranţă de viaţă echivalentă cu cea a populaţiei, în general, cu un risc de transmitere a maladiei extrem de scăzut.