Virusul din familia SARS sperie Arabia Saudită, dar brevetele încetinesc cercetările

Prin ministrul adjunct al Sănătăţii, Ziad Memish la 23 mai, 2013 la World Health Assembly în Geneva
Prin ministrul adjunct al Sănătăţii, Ziad Memish la 23 mai, 2013 la World Health Assembly în Geneva (FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)

Guvernul saudit susţine că cercetările cu privire la periculosul virus NCoV sunt încetinite din cauza brevetului care a fost plasat pe secvenţele sale genetice, informează maţi Nova24 Tech.

NCoV (noul coronavirus), de asemenea, cunoscut sub numele de MERS (Middle-East Respiratory Syndrome - Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu) este un virus din aceeaşi familie ca SARS, care în urmă cu un deceniu a provocat opt mii de victime în China. Pentru moment, au fost înregistrate 44 de cazuri, dintre care jumătate s-au dovedit a fi fatale. Virusul a fost identificat, dar lipsesc informaţiile cruciale pentru a-l putea contracara, în special cele referitoare la modul de transmitere la om.

Primele cazuri de îmbolnavire au avut loc în Arabia Saudită, care a fost criticată pentru întârzierea cu care le-a publicat. Acum este rândul guvernul saudit, prin ministrul adjunct al Sănătăţii, Ziad Memish, să-i acuze pe alţii pentru încetinirea căutării unei soluţii, chiar înainte de Adunarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii: "Suntem încă în dificultate cu diagnosticarea, motivul fiind că virusul a fost patentat de către unii oameni de ştiinţă, iar alţii nu mai au voie să-l studieze".

Cei care au brevetat virusul au fost virusologii Albert Osterhaus şi Ron Fouchier de la Institutul olandez Erasmus, care au declarat că a fost o procedură normală şi o "obligaţie morală" să-l comunice, dar că este nevoie ca proprietatea intelectuală să fie a companiilor farmaceutice pentru ca acestea să producă vaccinuri şi antivirale.

Cei doi resping acuzaţia de încetinire a cercetărilor, spunând că informaţii despre virus au fost „împărtăşite în mod liber, cu mai mult de 40 de laboratoare din întreaga lume" şi că testele de diagnostic "au fost elaborate şi puse imediat la dispoziţia oricărei persoane care le solicită".

Nicio proprietate intelectuală nu poate interfera cu modul în care voi, toate ţările din lume vă protejaţi ceţăţenii

Nevoia de a împărtăşi informaţiile necesare pentru a salva vieţi este de multe ori în contradicţie cu protecţia de autor a cercetărilor. Margaret Chan, directorul general al OMS, a declarat că se va ocupa de implicaţiile juridice ale cazului. "Nicio proprietate intelectuală nu poate interfera cu modul în care voi, toate ţările din lume vă protejaţi ceţăţenii".

Epoch Times a raportat despre revenirea SARS-ului la 27 februarie 2012. Până în prezent, SARS a infectat peste 8000 de persoane din 26 de ţări şi a provocat 774 de decese, potrivit unui articol din New England Journal of Medicine, care descrie SARS ca prima pandemie a secolului XXI.

Prima raportare Epoch Times despre SARS a apărut în februarie 2003. În martie, când mass-media chineză de stat a încercat să muşamalizeze adevărul şi când alte agenţii mass-media chineze din afara Chinei nu prea au acordat atenţie SARS, ziarul The Epoch Times a publicat mai mult de 300 de articole de ştiri despre SARS, trimiţând o puternică avertizare pentru oamenii din întreaga lume.