Începe săptămâna Premiilor Nobel

Premiul pentru literatură - care va fi anunţat joi - va avea anul acesta doi câştigători.
(Captură Foto)

Odată cu anunţarea Premiului Nobel pentru Medicină, care va avea loc astăzi 7 octombrie, începe săptămâna când doar câţiva aleşi vor primi cel mai prestigios premiu din lume în domeniile ştiinţei, literaturii şi relaţiilor internaţionale.

Noutăţile majore din acest an vor viza domeniul Literatură, care va fi acordat în mod excepţional la două persoane, deoarece premiul nu a fost acordat în ediţia de anul trecut, din cauza unui scandal de abuz sexual care a afectat Academia Suedeză. Deşi au existat patru ediţii anterioare în care Premiul pentru Literatură a fost acordat la doi scriitori, aceasta este prima dată când vor fi două premii distincte, fiecare cu compensaţie economică totală. Astfel, anul acesta vor fi acordate şapte premii Nobel în loc de şase.

Conform tradiţiei, premiul pentru Medicină este anunţat în prima luni din octombrie, fiind primul care va fi făcut public. În următoarele zile se vor acorda premiile pentru Fizică (marţi, 8 octombrie); Chimie (miercuri, 9 octombrie); cele două de Literatură (joi 10, octombrie); cel pentru Pace (vineri, 11 octombrie); şi cel pentru Economie (luni, 14 octombrie).

Fundaţia Nobel a ridicat anul trecut cifra financiară a premiilor la 9 milioane de coroane suedeze (830.000 de euro), sumă care se menţine şi în acest an. În cazurile în care două sau trei persoane sunt selectate pentru un premiu, aşa cum se întâmplă de obicei în categoria de ştiinţă, suma este împărţită între câştigători.

Premiile sunt înmânate în fiecare an într-o ceremonie ce are loc la Stockholm în ziua de 10 decembrie, care coincide cu data morţii lui Alfred Nobel.