Academia Regală Suedeză confirmă că va acorda două Premii Nobel pentru Literatură în acest an

(Captură Foto)

Fundaţia Nobel a confirmat marţi 5 martie ceea ce a anticipat deja în 2018: în acest an vor fi acordate două premii pentru Literatură. Unul pentru ediţia curentă şi unul pentru cea suspendată în luna mai 2018, după scandalul vizând hărţuirile şi abuzurile sexuale din mediul Academiei Regale Suedeze, care a dezvăluit nereguli în instituţia care alege premiul literar de cea mai mare faimă internaţională.

Secretarul permanent al Academiei, Anders Olsson, a declarat publicaţiei suedeze Dagens Nyheter, că acest consiliu de administraţie al Fundaţiei Nobel s-a întrunit marţi pentru a decide dacă va acorda Premiul Nobel pentru Literatură în acest an. Acelaşi ziar a raportat că în viitor va fi acordată „mai multă putere“ Comitetului Nobel, care va fi format din cinci experţi externi şi va prezenta un singur candidat Academiei pentru ca aceasta să decidă.

Academia Regală Suedeză a suspendat acordarea premiului în luna mai 2018 pentru prima dată din 1949, deoarece s-a confruntat cu unul dintre momentele cele mai grave de la fondarea sa în 1786, conform El Mundo.

În istoria sa, premiul a fost amânat de şapte ori, dar este pentru prima dată că se amână pentru un astfel de motiv.