Înalta Curte vine cu explicaţii: De ce a fost înlocuită judecătoarea din dosarele lui Dragnea şi Tăriceanu

Ana Maria Dascălu, judecătoarea care făcea parte din completele responsabile de judecarea dosarelor Dragnea şi Tăriceanu, a fost înlocuită în urma expirării avizului CSM, a venit cu explicaţii Înalta Curte în urma scandalului declanşat de pensionarea magistratului.
Curtea Supremă de Justiţie din Moldova
Curtea Supremă de Justiţie din Moldova (publika.md)
Andrei Pricopie
06.09.2017

Judecătoarea care făcea parte din completele care judecau dosarele Dragnea şi Tăriceanu a fost înlocuită pentru că la sfârşitul lunii octombrie urma să îi expire avizul anual al Consiliului Superior al Magistraturii pentru menţinerea în funcţie, a transmis miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, Biroul de presă al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

"La data înregistrării celor două dosare, doamna judecător Ana Maria Dascălu, care face parte din compunerea Completului C2, se afla în activitate în baza avizului anual pentru menţinerea în funcţie, acordat de CSM. Având în vedere că la data de 31.10.2017 urmează să expire avizul anual pentru menţinerea în funcţie a doamnei judecător Ana Maria Dascălu, Colegiul de Conducere al ÎCCJ, la data de 28 iunie 2017, a hotărât ca, începând cu data de 4 septembrie 2017, odată cu reluarea activităţii după terminarea vacanţei judecătoreşti, doamna judecător să fie înlocuită din compunerea Completului C2 cu unul din judecătorii promovaţi la instanţa supremă în urma concursului organizat de CSM în perioada ianuarie - 31 mai 2017", a arătat Înalta Curte.

Potrivit Curţii Supreme, măsura a fost adoptată în considerarea stadiului procesual al cauzelor aflate în cursul cercetării judecătoreşti şi pentru a-i da posibilitatea magistratului să motiveze, până la data încetării activităţii, hotărârile judecătoreşti pronunţate în dosarele la soluţionarea cărora a participat.

În acelaşi timp, Înalte Curte susţine că dosarele Tăriceanu şi Dragnea au fost repartizate aleatoriu, în sistem informatic, cu respectarea tuturor dispoziţiilor legale.

Reamintim că ÎCCJ a decis marţi reluarea judecării proceselor lui Dragnea şi Tăriceanu, în urma înlocuirii judecătoarei Ana Maria Dascălu, care a decis să se pensioneze, cu un alt magistrat.

Judecătoarea se ocupa şi de dosarele în care sunt judecaţi Gabriel Oprea şi Dan Şova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor