În Tokyo, Trump critică acordurile comerciale dintre SUA şi Japonia

Preşedintele american Donald Trump se adresează liderilor de afaceri americani şi japonezi în Toyko, 6 noiembrie 2017.
Preşedintele american Donald Trump se adresează liderilor de afaceri americani şi japonezi în Toyko, 6 noiembrie 2017. (Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a început a doua zi de lucru în Japonia criticând relaţiile comerciale ale ţării gazdă cu SUA.

“Dorim un comerţ cinstit şi deschis, dar în acest moment comerţul nostru cu Japonia nu este cinstit şi deschis”, a declarat Trump liderilor de afaceri în Tokyo luni dimineaţă, înainte de deschiderea discuţiilor oficiale cu premierul nipon Shinzo Abe.

“SUA a fost afectată de mari deficite comerciale cu Japonia timp de mulţi, mulţi ani. Aşadar, va trebui să negociem şi vom face acest lucru într-o manieră prietenoasă”, a adăugat el.

În plus, Trump a precizat că milioane de automobile produse în Japonia sunt vândute în SUA şi că, în schimb, foarte puţine automobile americane sunt vândute în Japonia.

În timpul campaniei sale prezidenţiale din 2016, Trump s-a plâns deseori de acordurile comerciale precedente încheiate de SUA cu diverse alte ţări.

Trump a ameninţat că va renegocia sau va retrage SUA din multe acorduri, precizând că acestea afectează negativ locurile de muncă americane. În cea de-a treia sa zi la Casa Albă, liderul american a retras SUA din acordul comercial TTP (Parteneriatul Trans-Pacific), în care Japonia este unul dintre semnatari.

Totuşi, preşedintele american a apreciat faptul că Japonia a cumpărat echipamente americane din SUA, pe care le-a numit “cele mai bune echipamente militare din lume”.

De asemenea, Trump s-a întâlnit cu Împăratul Akihito al Japoniei, a dat mâna cu el şi s-au salutat înainte de întâlnirea sa privată cu premierul Shinzo Abe.

De menţionat, Trump nu s-a înclinat în faţa moharhului atunci când cei doi s-au întâlnit la intrarea în palatul regal. Fostul preşedinte Barack Obama a fost criticat de unele voci din SUA pentru plecăciunea prea adâncă făcută în faţa lui Akihito în 2009.

Pe lângă comerţ, criza provocată de programele nord-coreene de arme nucleare şi rachete balistice va fi probabil una dintre temele principale ale agendei lui Trump în vizitele ce urmează să le efectueze în 5 ţări asiatice într-un interval de 12 zile. Liderul american va călători, de asemenea, în Coreea de Sud, China, Vietnam şi Filipine.

În timpul zborului către Japonia, Trump a declarat reporterilor aflaţi la bordul avionului că se aşteaptă să se întâlnească cu omologul său rus Vladimir Putin în timpul turneului său asiatic.

“Solicităm sprijinul lui Putin pentru criza din Coreea de Nord şi ne vom întâlni cu o mulţime de lideri diferiţi”, a precizat el duminică.

Posibila locaţie a unei întâlniri între cei doi lideri ar putea fi forumul economic regional ce se va desfăşura în Danang, Vietnam, în perioada 10-11 noiembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe