În spatele remanierii Consiliului de Stat din China este un război între fracţiuni

Delegaţii participă la sesiunea de închidere a Congresului Naţional al Poporului, în Marea Sală a Poporului, la 17 martie, la Beijing. În remanierea recentă a Consiliului de Stat, noua conducere a lui Xi Jinping a preluat controlul asupra procesului de numire, aducând proprii suporteri şi în acelaşi timp prevenind intrarea unor noi aliaţi ai fostul lider al Partidului Jiang Zemin.
Delegaţii participă la sesiunea de închidere a Congresului Naţional al Poporului, în Marea Sală a Poporului, la 17 martie, la Beijing. În remanierea recentă a Consiliului de Stat, noua conducere a lui Xi Jinping a preluat controlul asupra procesului de numire, aducând proprii suporteri şi în acelaşi timp prevenind intrarea unor noi aliaţi ai fostul lider al Partidului Jiang Zemin. (AFP / Getty Images)

Schimbarea liderilor în Consiliul de Stat şi în Guvernul Chinei semnalează o schimbare semnificativă de putere în rândul celor mai înalte funcţii ale regimului. Noii numiţi sunt majoritatea aliaţi ai noului şef al Partidului Xi Jinping şi ai predecesorului său Hu Jintao, în timp ce fostul şef al Partidului, Jiang Zemin, nu a fost în măsură să aducă noi aliaţi.

Congresul Naţional al Poporului din China, organul legislativ de natură formală al Partidului Comunist, l-a instalat în funcţia de şef al statului la 14 martie pe liderul Partidului Xi Jinping şi pe Li Keqiang în funcţia de premier pe 15 martie.

Acesta a prezentat, de asemenea, o nouă gamă de oficiali în Consiliul de Stat, inclusiv nouă miniştri noi şi patru viceprim-miniştri noi, cea mai mare parte aliaţi ai lui Xi şi Hu, indicând faptul că aceştia reuşesc să minimizeze influenţa lui Jiang şi a celor loiali lui.

Li Yuanchao a fost numit vicepreşedinte după ce Xi Jinping a reuşit să oprească încercarea lui Jiang Zemin de a-l instala pe ţarul propagandei Liu Yuanshan.

Printre cei patru noi vice-premieri, Ma Kai este protejatul fostului premier Wen Jiabao şi a fost ministru de Planificare Economică, după ce Wen a preluat postul de premier. Wang Yang este un jucător-cheie în Liga Tineretului Comunist, care este, de asemenea, dintre colaboratorii de bază ai lui Hu Jintao. Liu Yandong, singura femeie din PCC membru al Biroului Politic, este, de asemenea, considerată o aliată marcantă a lui Hu.

Noi Miniştri

Consiliul de Stat a lansat la 10 martie un plan de restructurare instituţională, numărul de ministere fiind redus la 25, cu două mai puţin decât în trecut.

Dintre cei 25 de membri, nouă sunt nou numiţi, inclusiv Ministrul de Finanţe Lou Jiwei, ministrul Afacerilor Externe Yi Wang şi Ministrul Apărării Wanquan Chang.

Lou a urcat pe scara Partidului sub patronajul fostului premier Zhu Rongji, Wang este protejatul lui Wen Jiabao şi Chang a fost promovat general al Armatei de Eliberare a Poporului şi, mai târziu, membru al Comisiei Militare Centrale în timpul perioadei lui Hu Jintao.

Un alt protejat al lui Wen este Xu Shaoshi, noul ministru al Comisiei Naţionale de Dezvoltare şi Reformă. Wen şi Xu au lucrat pentru Ministerul de Terenuri şi Resurse în anii 1980 şi de atunci au avut o relaţie strânsă.

Gao Hucheng, noul ministrul al Comerţului, a fost asistent al lui Wu Yi, ministrul Comerţului Exterior şi Cooperării Economice în 1997 şi vice-premier în intervalul 2003-2008.

Ministerele care au fuzionat

În planul de restructurare instituţională a Consiliului de Stat, au fost vizate Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Căilor Ferate.

Ministerul Sănătăţii, precum şi Comisiei de Planificare Familială au fost regrupate în noua Comisie Naţională de Sănătate şi Planificare Familială. În consecinţă, postul lui Huang Jiefu, ministrul adjunct al Sănătăţii, a fost desfiinţat.

Ministerul Căilor Ferate, notoriu pentru corupţia crasă, a fost desfiinţat. Funcţiile administrative legate de dezvoltarea căilor ferate şi a politicilor vor fi acum reglementate de Ministerul Transporturilor. Corporaţia Căilor Ferate China a fost propusă să efectueze funcţia comercială a fostului Minister al Căilor Ferate.

Ministerul Căilor Ferate a fost adesea descris de către observatori ca fiind "un stat în stat" şi a fost mult timp sub controlul fracţiunii lui Jiang, în conformitate cu Willy Lam, un vechi observator al politicii chineze.

Shi Zangshan, un comentator independent în domeniul afacerilor politice chineze, a atras atenţia la modul în care cele două mari restructurări se învârt în jurul lui Jiang Zemin, fostul lider al regimului. "Ministerul Căilor Ferate a fost controlat de către oficiali corupţi din facţiunea lui Jiang", a declarat Shi pentru The Epoch Times. "Reorganizarea Ministerului Sănătăţii şi demiterea din funcţie a lui Jiefu Huang nu a fost un accident".

De ani de zile, Huang a fost imaginea publică a programului de transplanturi de organe al Chinei. Între timp, zeci de mii de organe au fost recoltate de la prizonieri de conştiinţă, cele mai multe dintre ele de la practicanţii Falun Gong. Jiang Zemin este strâns asociat cu persecuţia împotriva Falun Gong, din moment ce campania sa politică care a fost lansată în 1999 continuă şi astăzi.

Shi a spus: "Faptul că cele două ministere ce au legături strânse cu facţiunea lui Jiang au fost vizate, indică faptul că planul de restructurare este o epurare a fracţiunii lui Jiang, în numele reformei".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe