Telefoanele mobile pot ucide

Organizaţiile de monitorizare a sănătăţii recomandă precauţie la folosirea celularelor
Organizaţiile de monitorizare a sănătăţii recomandă precauţie la folosirea celularelor (Tang Chhin / AFP / Getty Images)

Raportul Institutului Naţional pentru Ştiinţe, Lege şi Politică Publică (NISLAPP), ”SOS pentru Sănătatea Publică: Partea Întunecată a Revoluţiei Wireless”, detaliază consecinţele asupra sănătăţii provocate de expunerea la radiaţiile telefoanelor mobile, antenelor din vecinătate, reţelelor wireless, routerele wireless, telefoane portabile, şi alte aparate.

O listă tot mai lungă de dovezi despre efectele nocive ale expunerii la câmpul electric – ciclul continuu de 50 de alternaţii pe secundă, alternarea negativ-pozitiv a curentului alternativ emanat de firele electrice din casă, împreună cu expunerea la câmpul magnetic provocată de curentul care apare prin conductele de apă, de metal, din casă – accentuează problemele cauzate oamenilor moderni asediaţi de electricitate.

”Radiaţia electromagnetică [EMR] are potenţialul să devină cea mai controversată toxină din viaţa noastră”, a declarat Rob Metzinger din cadrul Safe Living Technologies cu sediul în Canada. ”Cu certitudine că am văzut, în afacerile noastre din viaţa de zi, o creştere a interesului public şi înţelegerii privind acest poluant”.

Expunerea la radiaţiile telefoanelor mobile este cel mai mare experiment de sănătate umană desfăşurat vreodată, fără consimţământ informat şi are aproximativ 4 miliarde de participanţi înrolaţi”, a adăugat autorul raportului ”Telefoane mobile şi tumori pe creier”, Lloyd Morgan. ”Ştiinţa a arătat că folosirea telefoanelor mobile provoacă un risc mărit de tumori pe creier, şi un risc mărit de cancer la ochi, tumori ale glandei salivare, cancer testicular, limfoma non-Hodgkin, şi leucemie. Publicul trebuie informat”.

Partea negativă a conectării permanente

Componenta dăunătoare a celularului este Wi-Fi-ul, iar la fel de periculoase sunt routerele de Internet wireless. Promisiunea fermecătoare de a fi capabil să munceşti de oriunde din lume a captat imaginaţia profesioniştilor. Prea multele imagini cu oameni de afaceri care verifică email-urile dintr-un şezlong pe o plajă au prins rădăcini în psihicul nostru colectiv. Sau cel puţin, credem noi, ar trebui să fim capabili să lucrăm oriunde altundeva, dacă nu din Hawaii.

Şcolile au luat şi ele parte la acest experiment. Aşa cum arată raportul ”SOS pentru Sănătatea Publică: Partea Întunecată a Revoluţiei Wireless”, faptul că şcolile se folosesc tot mai des de reţelele wireless pentru a permite accesul la internet – în detrimentul conexiunilor prin fir – sporeşte cantitatea de radiaţii la care sunt expuşi copiii de-a lungul vieţii. Totuşi, acum, exceptând Statele Unite, mai multe ţări recomandă utilizarea limitată a telefonului mobil şi a accesului la Wi-Fi pentru copii, inclusiv Germania, Rusia, India, Belgia, şi Finlanda.

La sfârşitul primăverii, Franţa a interzis telefoanele celulare în şcolile primare şi a devenit primul guvern european care a anunţat public propunerea pentru o interzicere directă a unor moduri de utilizare a telefonului mobil. Legea propusă ţinteşte să interzică reclamele pentru copii sub 12 ani şi vânzarea telefoanelor mobile pentru a fi folosite de copiii sub şase ani. Paris-ul a început să scoată reţele wireless din librării, iar Universitatea Lakehead din Ontario a interzis Wi-Fi-ul în tot campusul.

”Suntem dependenţi”, explică autorul raportului, Magda Havas, un profesor asociat specializat în studii de mediu şi resurse la Universitatea Trent din Canada. ”Telefoanele mobile sunt folosite greşit ca modalitate de a păstra legătura constant. Ele trebuiau să fie folosite pentru afaceri sau urgenţe, dar acum oamenii le folosesc în casele lor deoarece sunt atât de convenabile. Iar acum le folosesc copiii. Să-i dai unui copil un celular este ca şi cum i-ai da un pachet de ţigări”.

De ce nu atragem atenţia acestui subiect, atunci ? ”Există multă putere în spatele ignorării părţilor negative a wireless-ului, notează consultantul Larry Gust de la Gust Environmental. Ar putea să aibă legătură cu faptul că industria de telefonie mobilă are o influenţă politică de 4 trilioane USD anual”.

Care sunt problemele de sănătate ?

Gust şi ceilalţi descriu o realitate sumbră. ”Atmosfera este plină de transmisii digitale. Dacă semnalele ar fi fost colorate albastru, n-ai fi fost capabil să vezi prin ele, atât sunt de multe. Aceste semnale aduc daune corpurilor noastre”. Efectele asupra sănătăţii sunt largi şi profunde, şi sunt cumulative de-a lungul timpului.

Experţii EMF indică spre suferinţele unui număr alarmant de oameni afectaţi de hipersensivitate electromagnetică, care sunt deseori denumiţi ”canarii din minele de cărbuni” - în sensul că avertizează populaţia în mare, de pericolele nevăzute.

Simptomele acestora includ iritabilitatea, insomnia, oboseală, durerea cronică, dificultăţile de concentrare, memoria slabă pe termen-scurt, depresie, anxietate, iregularităţi cardiovasculare, greaţă, tulburări ale pielii, şi afecţiuni ale ochilor şi urechilor. În timp ce este practic necunoscută în Statele Unite, hipersensibilitatea electromagnetică (HE) este o afecţiune ”compensabilă” în sistemul de sănătate al Suediei.

Deoarece aceste simptome sunt identice cu simptome ale altor afecţiuni, este dificil să le corelezi cu HE. Totuşi, plângerile sunt foarte multe, iar eliberarea recentă a telefoanelor cu Wi-Fi 3G a cauzat aproape imediat plângeri publice privind bolile, conform unei cercetări a TNO Psysics and Electronics Lab din Olanda.

Povestea din spatele câmpurilor electrice – nu vorbim aici despre câmpurile magnetice, generate de asemenea de electricitate – din firele casei noastre este că sensul curentului electric din firele din pereţi şi podea, cât şi a cablurilor de curent conectate la prize, se schimbă de 50 de ori pe secundă (50 Hz). Acest lucru se bănuieşte că ar fi cauza unui simptom care ar afecta masiv oamenii - creând o stare de agitaţie în special în timpul nopţii, când dormim. Ca urmare a faptului că oamenii nu pot avea un somn odihnitor, producţia de melatonină din glanda pineală, un hormon care promovează somnul adânc, este afectată.

”Este estimat că aproximativ 3%-5% din oameni – poate chiar până la 30% - sunt afectaţi de radiaţia de radio frecvenţă (RF) şi cea din reţeaua electrică a caselor”, afirmă Miller. ”Aceşti oameni nu pot dormi în propriile dormitoare”. Mulţi alţii sunt la fel de afectaţi, doar că ei, sau doctorii lor, nu ştiu că sursa problemelor este câmpul electromagnetic din jurul lor.