În ciuda unei interdicţii internaţionale, Pentagonul doreşte să doteze armata cu gloanţe expandabile

(Joe Raedle / Getty Images)
Andrei Popescu
15.07.2015

Într-o mişcare discutabilă din punct de vedere legal, armata SUA ia în considerare folosirea gloanţelor expandabile (dum-dum, sau crestate), care au potenţialul de a lăsa fragmente înfipte în interiorul ţintelor lor.

Informaţiile dezvăluite marţi marchează o schimbare dramatică pentru armata americană, care foloseşte în mod tipic doar muniţie FMJ (Full Metal Jacket) - cu cămaşă de oţel - atât pentru pistol cât şi pentru autoate. Când îşi lovesc ţinta, aceste gloanţe rămân intacte, crescând şansa de pătrundere prin crearea unei căi înguste în corp.

Gloanţele care se dilată sau fragmentează, pe de altă parte, afectează o zonă de suprafaţă mai extinsă la impactul cu ţinta. Glonţul se fragmentează în bucăţi, care, nu numai că pătrund în corp dar vor rămâne probabil blocate în acesta, distrugând în mod tipic o porţiune mai mare de ţesut, astfel provocând pagube suplimentare ţintei respective.

Datorită generării de dureri şi pagube inutile, folosirea gloanţelor “care se dilată sau aplatizează cu uşurinţă în corpul uman”, a fost interzisă în baza Convenţiei de la Haga din 1899. Deşi SUA nu este un semnatar al convenţiei, armata americană respectă întrucâtva acordul.

Dar conform asistentului special al Army Judge Advocate General for Law of War, Richard Jackson, citat de Sputnik, o revizuire legală recentă efectuată de Pentagon a considerat că este corectă luarea în considerare a adoptării unei “muniţii cu obiectiv special”, precum gloanţele expandabile.

Pe măsură ce armata americană se apropie de înlocuirea pistoalelor M9 Beretta cu noua generaţie de arme XM-17, producătorii de arme vor putea să folosească diferite tipuri de muniţie, incluzând gloanţele expandabile.

Discutând cu revista Army Times, Jackson a declarat că potenţiala adoptare a acestui nou tip de muniţie reprezintă o “reinterpretare semnificativă a standardelor legale”. În plus, el a respins criticile la adresa acestei decizii, insistând că gloanţele expandabile nu reprezintă o încălcare a legii internaţionale şi că orice interpretare a legii care susţine acest lucru este depăşită şi inaplicabilă în desfăşurarea modernă a războiului.

Jackson chiar a afirmat că utilizarea acestui tip de muniţie este de fapt mult mai uman în contextul războiului modern. Din moment ce o mare parte a conflictului are loc în medii urbane, a susţinut el, abilitatea gloanţelor fragmentate şi expandabile de a imobiliza o anumită ţintă, sau un combatant înarmat, reduce riscul unor pagube colaterale.

O declaraţie similară din partea armatei americane susţine că “utilizarea acestei muniţii susţine principiile legii internaţionale în vederea prevenirii efectelor colaterale excesive şi în vederea protejării vieţilor civile”.

În timp ce gloanţele expandabile sunt interzise de Convenţia de la Haga, totuşi acestea continuă să fie folosite de agenţiile de aplicare a legii din jurul lumii şi din SUA, incluzând politia militară şi Comandamentul pentru Investigaţii Criminale, consideră Sputnik.

“Foarte puţine ţări au semnat [Convenţia de la Haga] şi SUA nu este una dintre acestea”, a declarat Jackson. “Agenţiile de aplicare a legii folosesc gloanţe expandabile în întreaga lume. Astfel, dacă acest lucru nu reprezintă o încălcare a standardelor care se aplică în prezent, de ce se aplicăm acele standarde pe câmpul de luptă?”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor