Igor Dodon: Rusia propune începerea procesului de distrugere a muniţiilor depozitate la Cobasna

Serghei Şoigu şi Igor Dodon
Serghei Şoigu şi Igor Dodon (facebook.com/Igor Dodon)

După întrevederea cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, aflat în vizită în Republica Moldova, preşedintele Igor Dodon a declarat că Rusia propune începerea procesului de distrugere a muniţiilor de la depozitele din localitatea Cobasna din stânga Nistrului şi este gata să ofere echipamentul necesar în acest scop. „Distrugerea acestor muniţii va contribui la detensionarea situaţiei din regiune.”

”Ministrul Apărării din Federaţia Rusă a asigurat că propunerea sa va fi înaintată în curând participanţilor la negocierile în formatul 5+2 pentru reglementarea conflictului transnistrean”, a scris şeful statului pe pagina sa de Facebook, subliniind rolul important pe care îl joacă Rusia în procesul de reglementare politică a conflictului dintre Chişinău şi Tiraspol, precum şi rolul operaţiunii de menţinere a păcii la Nistru, ”sub egida Rusiei”.

Potrivit Radio Chişinău, reprezentanţi ai Ministerului de Externe de la Chişinău declarau anterior că depozitul de la Colbasna este unul dintre cele mai mari din Europa şi conţine o cantitate importantă de armament şi muniţii, unele datând din cel de-al doilea război mondial. Depozitul este păzit de aproximativ 1000 de militari ruşi.