Maia Sandu: Toate regimurile totalitare trebuie tratate la fel – drept regimuri antiumane şi criminale

La 80 de ani de la comemorarea victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare, prim-ministrul moldovean, Maia Sandu, a subliniat că regimurile totalitare şi autoritare au frânt destine, au distrus milioane de vieţi şi au periclitat dezvoltarea unor întregii societăţi.
Maia Sandu, prim-ministrul RM
Maia Sandu, prim-ministrul RM (gov.md)

Acum 80 de ani, doi dictatori au deschis calea spre o tragedie colectivă, cu toate consecinţele ulterioare – gulaguri, lagăre de concentrare, crime, tortură, holocaust, deportări, foame colectivă şi pierderi de vieţi omeneşti, a punctat prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu în discursul său, în cadrul evenimentului de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare.

În opinia politicianei, fiecare familie din Moldova a avut de suferit în urma regimurilor totalitare, fiecare cetăţean de pe aceste pământuri a fost afectat personal sau are rude care au fost ucise, deportate, persecutate, condamnate la muncă silnică, lăsate fără case sau stigmatizate ani la rând.

„Să ne prefacem că aceste atrocităţi nu au existat înseamnă nu doar să negăm istoria şi adevărul tragic al acelor vremuri, ignorând durerea şi drama a milioane de oameni, dar şi să riscăm ca acele lucruri urâte să recidiveze, deoarece, se ştie, cei care nu învaţă lecţiile istoriei riscă să le repete.

În ţara noastră, dar şi în alte ţări din regiune, istoria a fost adesea falsificată şi manipulată pentru a servi unor interese politice sau ideologice. Interesele politice nu trebuie să stea la baza analizei adevărului istoric, iar adevărul istoric este că toate regimurile totalitare trebuie tratate la fel – drept regimuri antiumane şi criminale”, a declarat prim-ministrul.

În acest context, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate a punctat că regimurile totalitare şi autoritare au frânt destine, au distrus milioane de vieţi şi au periclitat dezvoltarea unor întregi societăţi prin suprimarea individului şi libertăţilor omului, folosind oamenii doar pentru a atinge scopurile meschine ale unor conducători fanatici, plini de cruzime, cu dorinţă de a distruge orice încercare de emancipare, dezvoltare şi libertate.

Regimurile totalitare au pus în pericol nu doar viaţa unor persoane, grupuri de oameni sau societăţi, ci întreaga civilizaţie, fiindcă au semănat ură şi au desconsiderat viaţa omului ca valoare supremă, consideră Maia Sandu.

„Prin recunoaşterea şi condamnarea crimelor comise de regimurile totalitare şi autoritare, şi anume nazismul, stalinismul, regimurile fasciste şi comuniste, şi condamnarea atrocităţilor şi crimelor faţă de umanitate comise de acestea, Guvernul Republicii Moldova îşi doreşte să pună bazele unei reconcilieri naţionale întemeiate pe spiritul de toleranţă şi respect reciproc, prin comemorarea oamenilor care au avut de suferit şi exprimarea respectului faţă de cei care s-au opus tiraniei şi oprimării”, se mai arată în discursul premierului moldovean.

Mai mult decât atât, Sandu a dat asigurări că Guvernul pe care îl reprezintă se disociază de practicile nocive de divizare a societăţii şi de adâncire a divergenţelor existente în societate. „Noi suntem datori să contribuim la unificarea societăţii, să clădim încrederea cetăţenilor unii în alţii şi să recunoaştem suferinţele tuturor victimelor, provocate de toate regimurile antiumane şi criminale”.

Totodată, Maia Sandu şi-a exprimat dorinţa ca această zi să constituie un început pentru unificarea societăţii în jurul compasiunii, înţelegerii şi reconcilierii, astfel încât oamenii să nu mai fie împărţiţi în funcţie de limba pe care o vorbesc, de modul în care arată, de credinţa şi ideologia pe care le au.

„Crimele comise de regimurile totalitare nu au nicio justificare. Eliminarea fizică şi distrugerea psihică a oamenilor nu pot fi îndreptăţite în niciun mod. Singura lor vină a fost că erau altfel, vorbeau altfel, gândeau şi credeau altfel decât îşi doreau tiranii şi ideologiile lor criminale”, a conchis Maia Sandu în discursul său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe