Vom depăşi oare criza politică?

Mulţi politicieni sunt de părerea că totuşi criza politică din Republica Moldova va fi depăşită curând.
Preşedintele Partidului Liberal din Moldova, Mihai Ghimpu. (www.elenaudrea.ro)
Epoch Times
11.03.2012

Mulţi politicieni sunt de părerea că totuşi criza politică din Republica Moldova va fi depăşită curând.

Într-un interviu acordat de Marian Lupu, preşedintele Parlamentului, pentru Europa Liberă, oficialul a declarat că ţara va reveni la normalitate şi se va evita pericolul alegerilor anticipate.

În acest sens Lupu a declarat: ,,Din momentul în care ziuă de 16 martie, care a fost anunţată ziua pentru organizarea alegerii şefului statului... vom depăşi criza politică. Vom evita pericolul pentru ţară a alegerilor anticipate, vom reveni la normalitate, la o situaţie de stabilitate politică pe următorii trei ani de zile, ceea ce ne va permite să ne concentrăm toată atenţia şi eforturile pe cele mai stringente şi prioritare probleme pentru cetăţenii ţării noastre.”

Şi liderul PL, Mihai Ghimpu, consideră că criza politică va fi depăşită, explicând că doar cu liberalii acesta poate avea loc, iar cel mai important este să fi stabilitate politică.

”Sigur, ca întotdeauna, cu liberalii. N-am fost niciodată împotrivă ca să fie ales preşedintele..., dar mai important este să avem stabilitate politică. Această stabilitate este necesară ca aerul pentru Republica Moldova - susţinerea politică a statului, susţinerea financiară. Cei care ne sprijină politic, în cazul dat UE şi Statele Unite ale Americii vor ca aici să fie stabilitate... noi vrem stabilitate politică, vrem să fie preşedinte. Trebuie să depunem eforturi cu toţii ca să schimbăm lucrurile şi să beneficieze de asta cetăţenii, şi nu doar politicienii.”, a declarant Mihai Ghimpu.

Deşi opoziţia comunistă era sigură că liderii AIE nu vor găsi limbaj comun, totuşi data alegerilor prezidenţiale a fost stabilită. Astfel AIE a dat dovadă de capacitatea necesară, de flexibilitatea necesară pentru a depăşi criza politică din ţara noastră. Astfel nu se va putea vorbi de nelegitimitatea acestui Parlament, uzurparea puterii şi respectiv, implicit ilegalitatea exerciţiului de alegere a şefului statului.

Mihai Ghimpu: "Când va merge pe acest pământ, să simtă durerea poporului şi nu mirosul banului, să ne ajute ca în Republica Moldova în capul mesei să stea legea, supremaţia legii. Noi nu vom trăi niciodată bine, atâta timp cât legea va fi executată în dependenţă de cine e persoana...”

Totodată, Marian Lupu este sigur că ”odată cu alegerea şefului statului aceste alegeri vor fi recunoscute de către toţi partenerii de peste hotare”.

Cu privire la identificarea cadidaturii, preşedintele legislativului a precizat că ,,Candidatura pretendentului la această funcţie, care va întruni numărul minimal de voturi, 61, potrivit Constituţiei, va fi anunţat în timpul cel mai apropiat, probabil în câteva zile. Deci, mai rămân nişte elemente de dialog, important este că am ajuns la un grup de persoane, la o listă mai restrânsă şi fiecare din această listă e o persoană eligibilă. Asupra acestei liste am căzut de acord cu toţii. Acum din această listă scurtă trebuie să ajungem la un singur candidat. Continuăm acest dialog, fără a veni cu detalii publice, nu din lipsă de respect pentru societate, nu din lipsă de respect pentru cetăţenii noştri, categoric nu. Vrem într-adevăr să ne reasigurăm că asigurăm succesul acestui exerciţiu.”

Pentru Marian Lupu alegerea şefului statului înseamnă ”continuarea actualului format al Alianţei pentru Integrare Europeană”, continuarea asumării responsabilităţii cu care a venit AIE şi în 2009 şi în 2010. Iar şansele alegerii preşedintelui sunt foarte mari.

Totodată şi Mihai Ghimpu consideră că alegerea preşedintelui este un lucru foarte important, dar cel mai important este faptul cine va fi ales ca preşedinte, explicând că preşedintele ţării trebuie să aibă următoarele priorităţi: ”dragoste de ţară, de popor. Când va merge pe acest pământ, să simtă durerea poporului şi nu mirosul banului, să ne ajute ca în Republica Moldova în capul mesei să stea legea, supremaţia legii. Noi nu vom trăi niciodată bine, atâta timp cât legea va fi executată în dependenţă de cine e persoana...”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor