Nadine Gogu: Avem o presă puternic divizată pe criterii politice. În situaţii de solidarizare se reacţionează anemic

În contextul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, experta media a menţionat că şi în acest an va fi organizat un Marş al Solidarităţii şi se va face un bilanţ pentru a vedea dacă autorităţile şi-au respectat angajamentele sau promisiunile făcute anterior.
(Captură Foto)

Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu mai multe organizaţii de media din Republica Moldova vor organiza joi, 3 mai, la Chişinău, Marşul Solidarităţii Presei. Prin acest eveniment, organizatorii îşi propun să promoveze spiritul de coeziune, astfel încât breasla jurnaliştilor să reacţioneze corespunzător atunci când autorităţile tergiversează luarea unor decizii în interesul presei sau mimează transparenţa şi susţin concentrarea instituţiilor media.

Directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, a menţionat că prin intermediul unor astfel de evenimente se doreşte să se strângă cât mai mulţi membri ai societăţii civile, precum şi din mass-media, făcând referire aici ”la acei jurnalişti, în primul rând, care mai doresc să facă jurnalism, şi nu mercenariat, pentru că, din păcate, în ultimii ani avem multe media care sunt angajate deschis politic şi nu fac jurnalism”.

Mai mult decât atât, prin intermediul Marşului Solidarităţii Presei, participanţii la eveniment intenţionează să solicite autorităţilor asigurarea unor condiţii adecvate de activitate pentru mass-media, ca să-şi poată păstra independenţa, astfel încât să rămână deoparte de ingerinţele administraţiei publice centrale sau ale politicienilor.

În contextul în care Marşul solidarităţii va începe la Parlament, experta media a menţionat că una dintre solicitări va fi adresată în primul rând deputaţilor, întrucât chiar ei sunt cei care veghează asupra îmbunătăţirii legilor, în special atunci când sunt şi solicitări din partea jurnaliştilor.

”Nu o dată am vorbit despre problemele pe care le reclamă jurnaliştii, în special aceia de investigaţie cu privire la accesul la informaţie. Vom cere Parlamentului să asigure că avem legislaţie care să permită un acces corect pe piaţa de publicitate şi, totodată, credem că tot Parlamentul ar trebui, prin elaborarea unor legi, să asigure şi dreptul populaţiei la informaţie corectă şi echidistantă”, a declarat Nadine Gogu în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Ulterior, participanţii se vor deplasa spre Guvern şi Preşedinţie, pentru a le reaminti funcţionarilor de acolo să ofere informaţie jurnaliştilor, mai ales că există deja cazuri în care unor jurnalişti pur şi simplu le-a fost refuzat accesul la evenimente organizate de Preşedinţie. Totodată, experta a ţinut să amintească şi despre cazurile în care de cele mai multe ori jurnaliştii de investigaţii aşteaptă zile întregi răspunsurile la solicitările de informaţie pe care le expediază în cadrul instituţiilor guvernamentale.

Cu toate că se aşteaptă ca autorităţile vor reacţiona la fel ca şi în alţi ani, totuşi organizatorii intenţionează să se folosească de această ocazie – Ziua Mondială a Libertăţii Presei, marcată tradiţional la 3 mai –, anume pentru a face un bilanţ şi a vedea dacă autorităţile şi-au respectat angajamentele sau promisiunile pe care le-au făcut.

”Noi în fiecare an ieşim la 3 mai şi le reamintim autorităţilor despre drepturile şi obligaţiile jurnaliştilor, solicităm respectarea anumitor drepturi, iar ei tradiţional fac promisiuni, se angajează să facă anumite acţiuni pe care ulterior, din păcate, nu le realizează. Şi când zic asta, mă refer în special şi la acel grup de lucru care a fost lansat anul trecut şi de aproape un an lucrăm împreună. Da, este adevărat, s-au făcut anumite lucruri, însă, după aproape un an de activitate, nu avem încă vreo lege care ar fi fost votată în lectură finală”, a adăugat Gogu.

Potrivit acesteia, Codul Audiovizualului a fost votat în prima lectură, dar mai există amendamente la Legea privind accesul la informaţie, plus un nou proiect de lege cu privire la publicitate, se lucrează la amendamente privind modificarea Legii privind protecţia datelor cu caracter personal, astfel că sunt mai multe proiecte de legi care ar fi trebuit deja să fie examinate, lucru care nu s-a întâmplat încă.

Deşi este un Marş al Solidarităţii, experta media a specificat că în Moldova cei mai mulţi jurnalişti ar fi anemici la capitolul ”solidarizare”. De fapt, a menţionat aceasta, există puţine instituţii de presă cu adevărat independente, care încearcă să rămână independente de finanţele care vin de la partide politice sau de la autorităţi, însă care supravieţuiesc datorită faptului că sunt susţinute de unii donatori externi, iar în situaţii care implică solidarizare sau reacţii de răspuns din partea unor media, se reacţionează, dar mai anemic.

”Din păcate, lucrurile în ultimul timp s-au schimbat şi nu s-au schimbat în bine, pentru că avem o presă puternic divizată pe criterii politice, nu doar lingvistice, aşa cum era pe timpuri şi mulţi colegi, jurnalişti care sunt angajaţi la diferite media, unii dintre ei chiar consideră că ceea ce fac ei, fac bine. Cum spuneam puţin mai devreme, nu toţi percep şi nu toţi realizează că de fapt ei fac mercenariat”, a conchis Nadine Gogu.