IDIS Viitorul: Majoritatea moldovenilor asociază achiziţiile publice cu corupţie, fraude şi interese meschine

Cei mai mulţi operatori economici consideră că sarcinile şi responsabilităţile actorilor din cadrul Sistemului Naţional de Achiziţii Publice sunt reglementate foarte vag, iar solicitarea unui număr mare de certificate le creează impedimente şi mai mari, se arată într-un raport IDIS Viitorul.
Contestaţie, achiziţii publice.
Contestaţie, achiziţii publice. (expert-grup.org)

Expertul de la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) ”Viitorul”, Viorel Pîrvan, a vorbit recent despre raportul privind indexul de încredere al oamenilor de afaceri din Republica Moldova în Sistemul Naţional de Achiziţii Publice. Potrivit acestuia, respondenţii au vorbit atât despre aşteptările şi problemele întâlnite cât şi despre anumite îmbunătăţiri aduse sistemului de achiziţii publice.

Fiind întrebaţi cu ce asociază expresia achiziţii publice, cei mai mulţi au arătat, în primul rând, spre anumite proceduri stabilite de lege, în mod special licitaţii publice, caiet de sarcini, contestaţii etc.

Potrivit raportului, pentru o bună parte din respondenţi, expresia de Achiziţii publice li se asociază cu utilizarea banilor din bugetul public naţional şi nu neapărat într-un mod eficient, atrăgând atenţia mai mult spre utilizarea lor ineficientă, netransparentă şi incorectă.

„Sunt aduse ca exemple cazurile de Achiziţii publice câştigate după criteriul cel mai mic preţ, dar nu neapărat cea mai bună calitate a serviciului prestat”, a menţionat Viorel Pîrvan.

Circa 61 la sută dintre cei intervievaţi au menţionat nivelul scăzut şi extrem de scăzut în ceea ce priveşte eficienţa achiziţiilor publice în Republica Moldova, cel mai grav fiind, în opinia expertului, faptul că o bună parte dintre respondenţi asociază achiziţiile publice cu corupţia, fraude şi interese meschine. Doar o mică parte dintre cei intervievaţi consideră că achiziţiile publice ar avea anumite tendinţe de transparenţă, eficienţă şi legalitate.

Operatorii economici au menţionat un şir de probleme cu care se confruntă în cadrul procesului de achiziţii publice la care participă. Prima problemă, cea mai gravă, este lipsa personalului calificat din partea autorităţilor contractante.

Circa 43 la sută dintre respondenţi acordă un calificativ scăzut şi foarte scăzut, iar 38 la sută un calificativ mediu în ceea ce priveşte pregătirea şi profesionalismul cadrelor implicate în procesul de achiziţii publice din cadrul autorităţilor contractante.

O altă problema menţionată de mediul de afaceri se referă la legislaţia imperfectă. Potrivit acestora, cadrul legal existent în materie de achiziţii publice este relativ bun, 48 la sută din respondenţi acordându-i un calificativ mediu, 24 la sută un calificativ înalt.

„Mai multe persoane intervievate sunt de părere că sarcinile şi responsabilităţile actorilor din cadrul Sistemului Naţional de Achiziţii Publice sunt reglementate foarte vag, sunt generale, şi de aici apar anumite interpretări în anumite situaţii concrete”, a adăugat expertul.

Potrivit comunităţii de afaceri, sunt cazuri când autorităţile responsabile nu au elaborat un şir de regulamente, acte normative subordonate legii. O problemă mare menţionată de comunitatea de afaceri se referă la îngrădirea accesului la informaţii, dosarele de achiziţii publice etc.

O problemă la fel importantă menţionată de operatorii economici este solicitarea unui număr mare de certificate care de multe ori sunt inutile, sau este necesar un timp îndelungat pentru obţinerea acestor certificate, fapt care este considerat drept o birocraţie excesivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe