Ştefan Gligor: Dacă guvernarea va merge la infinit cu încălcările, trebuie schimbată optica protestelor

Fiecare rămăşiţă sănătoasă a societăţii care poate protesta trebuie să iasă în faţa Parlamentului, iar cei cărora li se încalcă dreptul la libera deplasare, să rămână pe loc şi să blocheze singuri drumurile naţionale ale RM, a afirmat expertul CPR.
Protest la Chişinău, ”Validaţi Mandatul”
Protest la Chişinău, ”Validaţi Mandatul” (facebook.com / Olesea Cember)

Există doar un singur scenariu în cadrul căruia cetăţenii Republicii Moldova îşi pot asigura alegeri libere, reprezentative şi corecte, şi anume sub presiunea unui protest masiv, consideră directorul de programe al Centrului de Politici şi Reforme (CPR), Ştefan Gligor.

În opinia expertului CPR, acest instrument se află în mâinile opoziţiei de la Chişinău, anume ea fiind aceea care poate pune presiune asupra Parlamentului, singura instituţie a statului responsabilă de restabilirea normalităţii în Republica Moldova. Mai mult decât atât, Gligor consideră că aceasta este, de fapt, ultima şansă de revenire la normalitate în Republica Moldova. Mişcarea protestatară trebuie să renască, să pună presiune pe instituţia parlamentară şi să ceară trei lucruri simple:

- anularea sistemului electoral mixt;

- adoptarea sistemului proporţional cu toate recomandările făcute de Comisia de la Veneţia cu privire la îmbunătăţirea neajunsurilor sistemului proporţional pe care l-am avut;

- stabilirea datei alegerilor.

„Anularea alegerilor locale. Eu fiind unul dintre cei foarte puţini care s-a bucurat că acest lucru s-a întâmplat, întrucât cu multe luni înainte de alegeri toate cărţile au fost puse pe masă şi tot arsenalul de instrumente care va fi utilizat împotriva opoziţiei a fost pus pe masă. Noi astăzi suntem mult mai pregătiţi şi mai conştienţi despre viitorul acestor alegeri decât eram până la alegerile locale. În acest context noi trebuie să înţelegem că alegerile parlamentare în baza sistemului mixt sunt o capcană. Tot ce vrea guvernarea de la opoziţie este să participe în aceste alegeri conform regulilor setate de ei”, a declarat expertul CPR Moldova în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV 8.

Astfel, Gligor insistă pe faptul că trebuie să se ajungă, într-un final, la anularea sistemului mixt de vot şi organizarea alegerilor parlamentare în baza sistemului proporţional. „Noi ca societate, fiecare rămăşiţă sănătoasă care poate protesta trebuie să iasă în faţa Parlamentului”. În contextul blocajelor folosite de guvernare pentru a împiedica participarea cetăţenilor la protestele organizate de opoziţie, directorul de programe CPR consideră că opoziţia şi cetăţenii trebuie să schimbe optica.

„Oamenii blocaţi pe drumuri în timpul unui protest, să rămână acolo şi să blocheze ei drumurile naţionale, şi nu pe o oră, ci pe o săptămână. Dacă unui om îi este încălcat dreptul fundamental la libera deplasare pe teritoriul propriei ţări, aceste organe de stat se scot din sistemul de coordonate legal şi atunci noi ca popor avem dreptul la autodeterminare.

În momentul în care statul s-a răzvrătit şi nu ne respectă drepturile noastre fundamentale, noi avem dreptul să răspundem şi dacă guvernarea va merge la infinit în încălcările lor şi în crearea obstacolelor, noi mişcarea protestatară, în primul rând partidele de opoziţie va trebui să adopte o decizie şi să schimbe optica, tactica şi strategia în acest protest, altfel lucrurile vor eşua”, a adăugat Ştefan Gligor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe