Dionis Cenuşă: Igor Dodon va trebui să plătească datoriile pe care le acumulează faţă de Kremlin

Vizitele interminabile ale lui Dodon în Rusia ascund viitoare facilităţi pentru Gazprom, sub formă de contract reînnoit pe condiţii favorabile Moscovei, sau în reglementarea conflictului transnistrean prin reanimarea imaginii pacificatorilor ruşi, afirmă politologul.
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău (facebook.com)
Ştefan Sârbu
06.08.2018

Analistul politic Dionis Cenuşă susţine că frecvenţa cu care preşedintele Igor Dodon se deplasează în Rusia este un fenomen inedit pentru politicul moldovenesc. Cu toate acestea, însă, în dorinţa de a beneficia de cât mai multă legitimitate din această ”relaţie prea intimă”, şeful statului ar trebui să fie precaut cu datoriile pe care le acumulează faţă de Kremlin deoarece va trebui să le plătească.

”E vorba atât despre o dorinţă cât şi despre o necesitate a preşedintelui Dodon. Ambele au conotaţie politică şi electorală. Dorinţa se explică prin interesul vizibil de a se interconecta cât mai strâns şi la diverse niveluri cu elitele ruseşti din domeniul politic, economic, cultural şi religios. Cel mai degrabă, asemenea interacţiune excesivă cu reprezentanţii statului rus este determinată de absenţa unor alternative pe alte direcţii geografice”, a adăugat politologul.

Totodată, Dionis Cenuşă afirmă că o necesitate obiectivă a şefului statului de a vizita des Rusia ar fi pentru a umple cu conţinut preşedinţia sa care este extrem de limitată pe plan intern, din cauza ”interimatului” pe care îl poate invoca guvernarea PDM. ”Evident, concentrarea pe relaţia cu Rusia generează un monopol în transferul de imagine către PSRM, de care socialiştii au nevoie în viitorul scrutin.”

Analistul politic atenţionează că, deşi Dodon tratează apropierea de Rusia ca pe un beneficiu fără vicii, acest lucru poate deveni un blestem. Posibil că preşedintele creează în cunoştinţă de cauză o dependenţă disproporţionată faţă de Kremlin şi ”rente” invizibile pe care acesta va trebui să le plătească dacă socialiştii preiau guvernarea după alegerile din februarie 2019.

”Aceste ”rente” se pot ascunde în viitoare facilităţi pentru Gazprom, sub forma de contract reînnoit de achiziţionare a gazelor pe condiţii favorabile Rusiei, sau în reglementarea conflictului transnistrean prin reanimarea imaginii pacificatorilor ruşi”, a conchis Dionis Cenuşă.

De menţionat că, după numărul de întrevederi tête-à-tête cu Vladimir Putin pe parcursul unui singur an de mandat, Igor Dodon deja a stabilit un record depăşindu-l pe Vladimir Voronin, iar în ultima perioadă, pe lângă socializarea cu puterea centrală de la Moscova, acesta este ajutat să-şi extindă contactele şi cu autorităţile sub-federale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor