Hong Kong-ul se scufundă în haos după ce poliţia împuşcă un tânăr de la 1 metru

Poliţia don Hong Kong operează arestări
Poliţia don Hong Kong operează arestări (StandNews)

Poliţia din Hong Kong a lansat marţi gaze lacrimogene în cartierul financiar central, portul din Mong Kok şi în campusuri universitare pentru a dispersa protestele pro-democraţie despre care autorităţile au spus că duc oraşul în „pragul destrămării totale”.

Conflictele au avut loc la o zi după ce poliţiştii au împuşcat un protestatar în piept de la o distanţă de 1 metru şi un bărbat a fost incendiat pe stradă - unele dintre cele mai grave violenţe din oraş.

O mulţime de peste 1.000 de protestatari, purtând costume şi măşti faciale, s-au strâns în Central pentru în a doua zi în pauza de prânz dintre orele 12 şi 13, blocând căile de acces din centrul oraşului.

După ce s-au împrăştiat la sfârşitul pauzei de masă, poliţia a folosit gazele lacrimogene împotriva protestatarilor rămaşi de pe strada Pedder, efectuând arestări.

Forţele de menţinere a ordinii au folosit gaze lacrimogene în campusul universitar din City University Kowloon Tong şi la Universitatea Chineză din partea cealaltă a muntelui, unde protestatarii au aruncat bombe cu benzină şi cărămizi spre ofiţerii de poliţie.

Peste 260 de persoane au fost arestate luni, potrivit unei declaraţii a poliţiei, ridicând numărul total al arestaţilor în timpul celor şase luni de război urban la peste 3.000.

Luni, Statele Unite au condamnat „utilizarea nejustificată a forţei letale” în Hong Kong şi au îndemnat poliţia şi civilii să detensioneze situaţia.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang, a cerut Marii Britanii şi Statelor Unite să nu intervină, spunând: „Afacerile din Hong Kong sunt pur şi simplu problemele interne ale Chinei care nu permit nicio imixtiune străină. Îndemnăm Statele Unite, Regatul Unit şi alte ţări să respecte suveranitatea Chinei".

Regimul comunist chinez, care are o tradiţie în ceea ce priveşte abuzurile asupra propriilor cetăţeni, repudiază orice critici ale comunităţii internaţionale faţă de crimele pe care le comite afirmând că sunt probleme interne ale Chinei.

Beijingul menţine o garnizoană de 12.000 de soldaţi în Hong Kong. Trupele au rămas în cazarmă din 1997, dar Beijingul a promis să strivească orice încercări de independenţă, care sunt în general generate de o minoritate de protestatari.

Geng a declarat, de asemenea, la o informare în Beijing că guvernul Chinei susţine cu fermitate administraţia şefului guvernului-marionetă, Carrie Lam şi poliţia din Hong Kong „în aplicarea legii, menţinerea ordinii sociale şi protejarea siguranţei cetăţenilor”.