Poliţia din Hong Kong sparge petrecerile de Halloween din cartierul barurilor

Război urban în Hong Kong
Război urban în Hong Kong (May James/HKFP)

Sute de protestatari, mulţi îmbrăcaţi în negru şi purtând măşti faciale, în pofida interdicţiei autorităţilor, au îngenuncheat în Nathan Road, una dintre arterele principale din Kowloon, folosind umbrele pentru a se adăposti de grenadele cu gaze lacrimogene.

Unii îndreptau lasere către poliţie şi strigau „locuitorii din Hong Kong rezistă!”, în timp ce alţii au dat foc baricadelor ridicate din coşuri de gunoi şi mobilier stradal.

Scenele au devenit uzuale după cinci luni de tulburări deseori violente printre manifestanţi, care doresc să oprească imixtiunea Partidului comunist Chinez în viaţa socială şi libertăţile locuitorilor.

Protestele de joi au marcat două luni de când poliţia a bătut protestatarii într-un metrou, în timp ce oamenii erau întinşi la sol - o înregistrare care a devenit virală şi a stârnit revoltă în comunitatea din Hong Kong.

Tensiunile au escaladat atunci când poliţia a încercat să blocheze o mică stradă din Lan Kwai Fong, provocând protestatarii şi pe cei care ieşiseră să bea ceva de Halloween.

Oamenii au început să strige „Nu mai blocaţi drumul” şi au înjurat poliţiştii. „Vrem să bem. Nu puteţi lăsa oamenii să se distreze o dată?”. „Bătăuşi chinezi!”.

După un timp, trupele de poliţişti au afişat pancarte albastre care avertizau mulţimea că participă la un miting neautorizat şi trebuie să se disperseze - „Dispersaţi-va sau vom folosi forţa” -, deşi nu era clar modul în care mulţimea se putea dispersa într-un spaţiu limitat.

Protestele au fost generate de încercarea regimului comunist de la Beijing de a introduce o legislaţie care să permită extrădarea suspecţilor din Hong Kong în China, pentru a fi deferiţi sistemului judiciar complet controlat de Partid. Măsura, care ar fi scurtcircuitat libertăţile şi garanţiile constituţionale ale locuitorilor oraşului Hong Kong, a fost sursa unul val masiv de proteste, unele dintre ele scoţând în stradă peste 1 milion de persoane.

Acestea au devenit în timp un adevărat război urban împotriva programului de decimare a libertăţilor civile din Hong Kong.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe