Hong Kong-ul a început comemorarea masacrului din Piaţa Tiananmen

Demonstraţii în Hong Kong, împotriva masacrului de pe 4 iunie 1989
Demonstraţii în Hong Kong, împotriva masacrului de pe 4 iunie 1989 (ANTHONY WALLACE/AFP/Getty Images)

Câteva mii de persoane au mărşăluit duminică prin centrul oraşului Hong Kong în memoria victimelor represiunii sângeroase a manifestaţiilor pro-democraţie din Piaţa Tiananmen de la 4 iunie 1989.

Demonstranţii s-au strâns într-un parc mare din Hong Kong şi au mărşăluit spre sediul guvernului din Hong Kong, în timp ce un grup separat a continuat marşul către Biroul de legătură cu guvernul chinez. Protestatarii şi-au reînnoit apelul către Partidul Comunist Chinez (PCC) cerând schimbarea verdictului oficial potrivit căruia protestele, care s-au încheiat cu vărsare de sânge din noaptea de 4 iunie 1989, au fost o "revoltă contrarevoluţionară".

În curând se împlinesc 25 de ani de la tragicul eveniment, iar an de an, un număr impresionat de cetăţeni ai Hong Kong-ului, chiar de ordinul sutelor de mii, comemorează victimele masacrului aprinzând lumânări şi ţinând momente de reculegere.

La 4 iunie 1989 Piaţa Tiananmen era plină de manifestanţi pro-democraţie, marea majoritate studenţi, care cereau, în mod paşnic, o reformare a Partidului. Reacţia autorităţilor numai democratică n-a fost. Din ordinul Partidului, armata a intervenit în forţă, inclusiv cu tancuri, provocând moartea a sute, poate chiar mii de persoane.

În prezent subiectul este interzis în China continentală. După represiune, PCC nu a furnizat o descriere credibilă a evenimentului, ci a încercat, la momentul respectiv, să-i convingă pe cetăţeni că violenţa împotriva protestatarilor a fost necesară pentru a preveni un dezastru naţional şi că rapoartele privind uciderea protestatarilor neînarmaţi erau, de fapt, propagandă anti-chineză.

În China, comemorarea victimelor pur si simplu iese din discuţie. Nu numai că activiştii care ar avea un cuvânt de spus sunt hărţuiţi de forţele de securitate chineze înainte de 4 iunie, dar nici măcar discuţiile publice nu sunt permise, iar armata de cenzori ai PCC blochează constant orice tip de discuţii şi comentarii online pe subiect.

Radiodifuzorul RTHK a raportat că poliţia susţine că la marşul de duminică au luat parte circa 1.900 de persoane, în timp ce organizatorii au estimat numărul la 3.000.