Hiroshima îşi aminteşte tragedia de acum 73 de ani

Pe 6 august 1945, prima bombă atomică din istoria omenirii cădea peste Hiroshima. În urma atacului, 140.000 de oameni şi-au pierdut viaţa pe loc sau în lunile care au urmat.
Un reprezentant al familiilor victimelor tragicului accident înmânează primarului oraşului Hiroshima, Kazumi Matsu, o carte cu numele victimelor
Un reprezentant al familiilor victimelor tragicului accident înmânează primarului oraşului Hiroshima, Kazumi Matsu, o carte cu numele victimelor (Getty Images)

Hiroshima a marcat comemorarea bombardamentului atomic asupra oraşului din 6 august 1945 cu o ceremonie sumbră luni pentru a comemora victimele tragicului eveniment şi pentru a apela la comunitatea internaţională să desfiinţeze programul de arme nucleare pe fondul speranţelor de denuclearizare a Coreei de Nord.

Primarul oraşului Hiroshima, Kazumi Matsui, şi-a început discursul descriind scena infernală a exploziei din acea dimineaţă în urmă cu 73 de ani şi agonia victimelor, spunând publicului să asculte "ca şi cum voi şi cei dragi vouă aţi fost acolo". Apoi şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la creşterea globală a egocentrismului şi a tensiunilor şi a îndemnat guvernul japonez să-şi intensifice eforturile pentru construirea unei lumi într-adevăr fără arme nucleare.

"Anumite ţări proclamă flagrant naţionalismul egocentric şi îşi modernizează arsenalele nucleare, reaprinzând tensiunile care au scăzut de la sfârşitul Războiului Rece", a spus Matsui, fără a identifica naţiunile.

Intimidarea nucleară este o abordare "instabilă şi extrem de periculoasă" care încearcă să menţină ordinea internaţională, generând doar frică în ţările rivale, a spus el, cerând liderilor mondiali să negocieze cu bună-credinţă pentru a distruge arsenalele nucleare.

În atacul american asupra Hiroshimei au fost ucişi 140.000 de oameni, iar după trei zile, în bombardamentul asupra oraşului Nagasaki au fost omorâţi peste 70.000, ceea ce a dus la capitularea Japoniei şi la sfârşitul celui de-al doilea război mondial.

Matsui a declarat în discursul său că guvernul Japoniei ar trebui să facă mai mult pentru a construi o lume fără arme nucleare, ajutând ca Tratatul privind Interzicerea armelor nucleare să intre în vigoare. Japonia nu a semnat tratatul.

Japonia ar trebui să trăiască în spiritul constituţiei sale pacifiste, pentru a conduce comunitatea internaţională "spre dialog şi cooperare pentru o lume fără arme nucleare", a spus Matsui.

Aproximativ 50.000 de persoane, rezidenţi din Hiroshima şi reprezentanţi din 58 de ţări, inclusiv ambasadorul SUA, William Hagerty, au participat la ceremonia de anul acesta.

Premierul japonez Shinzo Abe ţine un moment de reculegere pentru victimele atacului de la Hiroshima la Parcul memorial al Păcii din Hiroshima, la 6 august 2018
Premierul japonez Shinzo Abe ţine un moment de reculegere pentru victimele atacului de la Hiroshima la Parcul memorial al Păcii din Hiroshima, la 6 august 2018 (AFP/Getty)

Supravieţuitorii, rudele şi ceilalţi participanţi au marcat explozia de la ora 8:15 a.m. păstrând un minut de reculegere.

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe, care a fost, de asemenea, prezent la ceremonie, a declarat că diferenţele dintre statele nucleare şi cele fără arme nucleare se extind şi s-a angajat să facă mai mult pentru scăderea decalajului. Pentru a obţine cooperare de ambele părţi, este important ca toată lumea să înţeleagă "realitatea tragediei atacurilor nucleare", a spus el, reiterând angajamentul Japoniei de a-şi menţine principiile pacifiste şi nenucleare.

Comemorarea vine pe fondul speranţelor de denuclearizare a Coreei de Nord după ce preşedintele Donald Trump şi liderul nord-coreean, Kim Jong Un, au făcut declaraţii de denuclearizare a peninsulei la întîlnirea de la Singapore în iunie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe