Raport: SUA se pregăteşte să bombardeze capabilităţile nucleare ale Iranului. Posibil în august

Clădire ce găzduieşte reactorul centralei nucleare Bushehr, în oraşul iranian Bushehr.
Clădire ce găzduieşte reactorul centralei nucleare Bushehr, în oraşul iranian Bushehr. (Behrouz Mehri/AFP/Getty Images)

După ce la Casa Albă a avut loc joi o întâlnire pe tema politicii privind Iranul, cu participarea unor oficiali de rang înalt ai Pentagonului şi ai unor consilieri conduşi de John Bolton, şi după o săptămână de atacuri verbale intense între preşedintele american Donald Trump şi omologul său iranian Hassan Rohani, un nou raport bombă publicat de reţeaua de televiziune australiană ABC News a susţinut că administraţia de la Casa Albă pregăteşte un plan să atace presupusele structuri nucleare ale Iranului chiar în luna august, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Înalt oficiali din guvernul australian al premierului Malcolm Turnbull au declarat pentru ABC că ei consideră că SUA este pregătită să bombardeze capabilităţile nucleare ale Iranului, adăugând că bombardamentul ar putea avea loc în luna august.

Australia face parte din alianţa de spionaj Five Eyes (Cinci Ochi) şi joacă un rol cheie în găzduirea unor structuri strict secrete care ghidează sateliţii de spionaj americani. Din această alianţă mai fac parte SUA, Marea Britanie, Canada şi Noua Zeelandă.

Raportul ABC are la bază declaraţii făcute de înalt oficiali din domeniul apărării şi spionajului. În opinia acestora, administraţia Trump se pregăteşte să bombardeze Iranul. Şi, în timp ce aceşti oficiali mai precizează că structurile de apărare australiene vor juca probabil un rol în identificarea posibilelor ţinte, o altă sursă din domeniul securităţii a insistat că este o diferenţă între furnizarea de informaţii şi vizarea în mod activ [a unui obiectiv].

În plus, raportul citează oficiali de nivel înalt în guvernul australian care susţin că structurile secrete ale ţării din sectoarele de apărăre şi de informaţii probabil vor coopera cu SUA şi Marea Britanie pentru identificarea ţintelor în cazul unui atac asupra Iranului.

O unitate specială – centrul de apărare comună Pine Gap din Teritoriul Nordic – va juca un rol semnificativ în identificara ţintelor în cadrul unor atacuri aeriene conduse de SUA asupra Republicii Islamiste, mai susţine raportul, care a adăugat că acest centru este considerat crucial pentru direcţionarea sateliţilor americani de spionaj.

De asemenea, alte agenţii urmează să joace şi ele un rol. Astfel, analişti de la o mai puţin cunoscută agenţie de spionaj – Australian Geospatial-Intelligence Organisation – ar putea fi implicaţi în potenţialul atac.

În schimb, Canada probabil nu va participa la nicio acţiune militară împotriva Iranului şi acelaşi lucru este valabil pentru cel mai mic dintre partenerii Five Eyes, Noua Zeelandă, au precizat surse.

Totuşi, deşi oficialii care au discutat cu ABC sub anonimat au afirmat că a început trasarea planurilor pentru atacarea presupuselor structuri nucleare iraniene, Ministerul australian de Externe încă urmăreşte să evite războiul prin eforturi diplomatice intense.

“Australia cere Iranului să fie o forţă a păcii şi stabilităţii în regiune”, a declarat joi ministrul australian de Externe, Julie Bishop, în cadrul emisiunii AM de la ABC.