Când se schimbă împăratul, se schimbă şi era: "Efectul 2000" ce va avea loc în Japonia odată cu înlocuirea lui Akihito

Naruhito (stânga) şi Akihito (dreapta)
Naruhito (stânga) şi Akihito (dreapta) (archyworldys.com/japan)

Spre deosebire de calendarul occidental sau gregorian, cel japonez recunoaşte ca etapă importantă încoronarea unui nou împărat. Şi, de fiecare dată când se întâmplă acest lucru, începe o eră nouă. Milioane de dispozitive cu sisteme de operare fabricate în Japonia - maşini, calculatoare, aparate de uz casnic şi, în general, dispozitive cu software - trebuie actualizate.

La 30 aprilie 2019, Japonia va avea un nou împărat. Naruhito îl va succeda pe tatăl său, Akihito, într-o tranziţie ordonată din cauza stării de sănătate a bătrânului şef de stat japonez. Dar această schimbare liniştită ar putea perturba sectorul tehnologic major din ţară, din cauza schimbării calendarului.

Potrivit The Guardian, spre deosebire de calendarul occidental sau gregorian, cel japonez recunoaşte ca etapă importantă încoronarea unui nou împărat. Şi de fiecare dată când se întâmplă acest lucru, începe o nouă eră. Astfel, încoronarea lui Akihito în ianuarie 1989 a marcat începutul erei Heisei şi sfârşitul erei Shōwa care a precedat-o, iar încoronarea lui Naruhito va marca sfârşitul erei Heisei şi începutul unei noi ere, al cărei nume nu este încă cunoscut.

Acest lucru aduce ceva bătaie de cap producătorilor şi utilizatorilor de tehnologie şi informaţii din Japonia, situaţie care aminteşte „efectul 2000“ sau Year 2000 problem, Y2K problem, Millennium bug, Y2K bug, Y2K: cu sosirea noului secol, milioane de sisteme informatice la nivel mondial au trebuit să-şi actualizeze sistemele, astfel încât ceasurile interne să identifice anii exprimaţi în numere de patru cifre şi nu două.

Deoarece Akihito a rămas pe tron practic de când a izbucnit era informaticii, o mare parte din sisteme nu au avut de-a face cu o schimbare de epocă. Şi, ca rezultat, milioane de dispozitive cu sisteme operative realizate în Japonia (telefoane, calculatoare, electrocasnice şi, în general, dispozitive cu software-uri) trebuie actualizate pentru a preveni, de exemplu, ca programele care utilizează calendare japoneze să nu greşească era.

Pentru a evita problemele, unele organisme încearcă să găsească soluţii corespunzătoare. De exemplu, în luna mai, Ministerul de Finanţe japonez a anunţat că intenţionează să extindă datele perioadei Heisei după schimbare, pentru a evita, cel puţin momentan, confuzia în plăţile fiscale.

În plus, numele oficial al erei Naruhito nu a fost încă anunţat, un detaliu care provoacă, de asemenea, îngrijorare în alte industrii, de la producătorii de calendare la organismele internaţionale de standardizare.

De fapt, Unicode, organizaţia internaţională de standarde care controlează introducerea noii emotigrame se confruntă cu o problemă complexă. Cum calculatoarele şi telefoanele mobile japoneze utilizează un singur caracter „comprimat“ pentru a reprezenta numele complet al epocii (deşi caligrafic este format din mai multe), agenţia trebuie să stabilească acest standard.

Cu toate acestea, nu poate face această schimbare până când nu se ştie cum se va numi noua eră, la sfârşitul lunii februarie, raportează The Guardian. Din nefericire, versiunea 12 a Unicode va fi lansată la începutul lunii martie, ceea ce înseamnă că trebuie terminată înaintea acestei date şi nu poate fi întârziată. Este foarte posibil ca o actualizare să fie publicată mai târziu.

Mai multe informaţii: The Japan Times