Assad declară că Turcia ia parte la vărsarea de sânge din Siria

Observator ONU trecnd pe sub unul dintre panourile cu preşedintele sirian Assad, în Damasc, iunie 2012 (LOUAI BESHARA / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
05.07.2012

Premierul turc Tayyip Erdogan a făcut ca Turcia, să ia parte la vărsarea de sânge din Siria intervenind în afacerile interne ale Damascului şi acordând sprijin logistic rebelilor, a declarat unui ziar turc preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, potrivit unui raport Reuters.

Assad l-a acuzat de asemenea pe liderul turc că este "cu două feţe", deoarece are o agendă discriminatoare în regiune şi încearcă să convingă Damascul să introducă reforme politice, în timp ce ignorară crimele şi lipsurile democratice din statele arabe ale Golfului.

"Din cauza dorinţei lui de a se amesteca de la început în treburile noastre interne, a făcut, din păcate, ca Turcia să devină, în perioada următoare, parte la toate actele sângeroase ce au avut loc în Siria," îl citează ziarul Cumhuriyet pe Assad.

În prima parte a publicaţiei de marţi, Assad a declarat că şi-ar fi dorit ca forţele sale să nu fi doborât un avion turcesc în urmă cu o lună, repetând poziţia oficială a Siriei, aceea că nu se ştia identitatea avionului atunci când a fost doborât.

Dar, cum preşedintele Siriei a continuat să ignore apelurile Turciei de reţinere în problema revoltelor împotriva guvernului său şi a început atacurile împotriva protestatarilor, relaţia dintre cei doi lideri s-a deteriorat şi tensiunea diplomatică a luat o dimensiune personală.

Turcia îi găzduieşte acum pe rebelii din Armata de Eliberare siriană, care combat forţele de securitate ale lui Assad, şi le permite acestora să treacă peste graniţă în mod liber, acordându-le şi sprijin logistic. Ankara neagă că ar lua parte la înarmarea rebelilor.

Există, de asemenea, peste 35.000 de refugiaţi sirieni care trăiesc în tabere din Turcia, de-a lungul celor 900 de km ai frontierei siriene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor