Putin şi Assad aprobă un acord pentru a menţine o bază aeriană în Siria

Preşedintele rus Vladimir Putin a aprobat miercuri un acord cu guvernul sirian, care permite Moscovei să îşi păstreze baza aeriană din Siria pentru următorii 49 de ani.
Bombardier rusesc Su-35 aterizează la baza militara Hmeimim din provincia siriană Latakia.
Bombardier rusesc Su-35 aterizează la baza militara Hmeimim din provincia siriană Latakia. (Vasili Maximov/AFP/Getty Images)

Acordul iniţial, semnat în Damasc în luna ianuarie, a stabilit termenii pe baza cărora Rusia poate să folosească baza sa aeriană din Hmeymim, provincia siriană Latakia. Baza a fost folosită pentru lansarea de atacuri aeriene împotriva forţelor care se opun preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Preşedintele rus Vladimir Putin a aprobat acordul miercuri, după ce cele două camere ale Parlamentului rus l-au susţinut la începutul acestei luni, conform portalului oficial de informaţii al guvernului rus.

Potrivit documentului, forţele ruseşti vor fi desfăşurate la baza din Hmeymim o perioadă de 49 de ani, cu opţiunea prelungirii acestui aranjament pe perioade de câte 25 de ani.

Baza a fost folosită de forţa militară rusă de când a intervenit în conflictul sirian în septembrie 2015, ajutând la înclinarea balanţei în favoarea regimului preşedintelui Assad, unul dintre cei mai apropiat aliaţi ai Rusiei în Orientul Mijlociu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe