Putin şi Assad aprobă un acord pentru a menţine o bază aeriană în Siria

Preşedintele rus Vladimir Putin a aprobat miercuri un acord cu guvernul sirian, care permite Moscovei să îşi păstreze baza aeriană din Siria pentru următorii 49 de ani.
Bombardier rusesc Su-35 aterizează la baza militara Hmeimim din provincia siriană Latakia.
Bombardier rusesc Su-35 aterizează la baza militara Hmeimim din provincia siriană Latakia. (Vasili Maximov/AFP/Getty Images)

Acordul iniţial, semnat în Damasc în luna ianuarie, a stabilit termenii pe baza cărora Rusia poate să folosească baza sa aeriană din Hmeymim, provincia siriană Latakia. Baza a fost folosită pentru lansarea de atacuri aeriene împotriva forţelor care se opun preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Preşedintele rus Vladimir Putin a aprobat acordul miercuri, după ce cele două camere ale Parlamentului rus l-au susţinut la începutul acestei luni, conform portalului oficial de informaţii al guvernului rus.

Potrivit documentului, forţele ruseşti vor fi desfăşurate la baza din Hmeymim o perioadă de 49 de ani, cu opţiunea prelungirii acestui aranjament pe perioade de câte 25 de ani.

Baza a fost folosită de forţa militară rusă de când a intervenit în conflictul sirian în septembrie 2015, ajutând la înclinarea balanţei în favoarea regimului preşedintelui Assad, unul dintre cei mai apropiat aliaţi ai Rusiei în Orientul Mijlociu.