Hackeri întrerup transmisia online a Eurovision şi ameninţă că Israelul nu e sigur

(Getty Images)

Competiţia muzicală europeană Eurovision a fost lansată marţi în capitala israeliană Tel Aviv pe fondul aparentei desfăşurări a sistemului antirachetă al ţării, Domul de Fier. Decizia a fost luată după o altă amplificare a tensiunilor, în 4 mai, când israelienii şi palestinienii au făcut schimb de atacuri cu rachete, ce au provocat câteva zeci de morţi.

Transmisia live a primei semifinale pe website-ul KAN (televiziunea publică israeliană) a fost întreruptă de un material video de 2 minute în care putea fi văzut un logo fals al Forţelor Armate Israeliene şi avertismentul că “Israelul nu este sigur, veţi vedea”. Mesajul video a cerut telespectatorilor Eurovision care locuiesc pe o rază de 1,2 km de locul unde are loc competiţia să caute adăpost din cauza unui atac iminent cu rachete, a raportat publicaţia Haaretz.

KAN, care găzduieşte Eurovision, a dezvăluit că site-ul său a fost hackuit timp de câteva minute, dar se pare că atacul nu a afectat multe persoane. Eurovision este organizat de European Broadcast Union (EBU).

“Credem că mesajul nu a fost distribuit multor persoane. EBU şi KAN tratează securitatea cibernetică cu cea mai mare importanţă şi problema este investigată”, potrivit unei declaraţii publicate de KAN.

Nu se cunoaşte cine a fost în spatele atacului, deşi unele rapoarte au speculat că s-ar putea să fi fost implicate grupuri pro-Palestina din ţări arabe.

Deschiderea competiţiei a fost marcată de un protest al activiştilor pro-palestinieni, care au cerut Israelului să renunţe la controlul asupra Cisiordaniei şi să pună capăt politicilor privind Fâşia Gaza.

Israelul a câştigat dreptul de a găzdui ediţia din acest an a Eurovision deoarece cântăreaţa israeliană Netta a câştigat competiţia din 2018. În acest an, Eurovision are loc în perioada 14-18 mai şi participă muzicieni din Europa, SUA şi Australia. Mii de turişti vizitează de asemenea capitala israeliană cu această ocazie.

Competiţia are loc în contextul în care, în 4 mai, tensiunile dintre israelieni şi palestinieni au crescut la un nivel periculos de ridicat, fiind lansate rachete din Gaza în Israel, determinând armata israeliană să răspundă. Violenţele au provocat moartea a cel puţin 25 de palestinieni şi a 4 israelieni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe