Noi proteste la graniţa dintre Israel şi Gaza. Patru palestinieni ucişi

Noi proteste la graniţa dintre Israel şi Gaza provoaca 4 morţi şi zeci de răniţi, 3 mai 2019
Noi proteste la graniţa dintre Israel şi Gaza provoaca 4 morţi şi zeci de răniţi, 3 mai 2019 (Getty Images)

Patru palestinieni au fost ucişi vineri în Fâşia Gaza, în timpul unor proteste izbucnite de-a lungul graniţei cu Israelul. Două dintre persoanele ucise ar fi fost militanţi Hamas, potrivit Deutsche Welle.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a confirmat decesele, precizând că doi dintre palestinieni au fost împuşcaţi mortal, în timp ce doi luptători Hamas au fost ucişi într-un atac aerian.

Sâmbătă, armata israeliană a declarat că a lansat atacuri aeriene represive după ce aproximativ 50 de rachete au fost lansate din Gaza în teritoriul israelian. Nu au fost raportate victime şi se pare că zeci de rachete au fost interceptate de sistemele israeline de apărare aeriană.

Protestul de vineri a reprezentat o nouă amplificare a tensiunilor între cele două tabere, de când Egiptul a intermediat, în urmă cu o lună, o încetare a ostilităţilor.

O purtătoare de cuvânt a armatei israeliene a precizat că aproximativ 5.200 de palestinieni au participat la protestele de vineri. Peste 50 de palestinieni au fost răniţi în timpul evenimentelor.

Liderii din Gaza au acuzat Israelul că nu onorează acordul intermediat de Egipt, acord în privinţa căruia militanţii au sperat că va duce la o relaxare a blocadei impuse de Israel asupra Fâşiei Gaza în 2007.

De asemenea, Hamas a susţinut că Israelul ar fi amânat transferul unor fonduri din Qatar către instituţiile publice rămase fără bani din teritoriul palestinian.

Israelul, care a ocupat Gaza în timpul unui război din 1967 şi şi-a retras trupele şi coloniştii de acolo în 2005, a declarat că blocada sa este necesară pentru a opri transferul de arme către Hamas.

Grupul militant a purtat trei războaie cu Israel şi a lansat mii de rachete asupra teritoriului israelian în ultimul deceniu.

Vineri, Hamas a promis că va răspunde la acţiunea pe care a numit-o „agresiune israeliană”.