Guvernul din Tel Aviv acuză Uniunea Europeană că susţine ONG-uri anti-Israel

Guvernul israelian a cerut Uniunii Europene să nu mai finanţeze organizaţiile non-guvernamentale care promovează acţiuni de boicotare împotriva statului evreu. Israelul a fost puternic criticat pentru tratamentul aplicat palestinienilor.
Pancartă în oraşul Betleem, din Cisiordania, care cere boicotarea produselor israeliene provenite din coloniile evreieşti din teritoriile ocupate, 5 iunie 2015.
Pancartă în oraşul Betleem, din Cisiordania, care cere boicotarea produselor israeliene provenite din coloniile evreieşti din teritoriile ocupate, 5 iunie 2015. (Thomas Coex/AFP/Getty Images)

Ministerul israelian pentru Afaceri Strategice a afirmat într-un raport că UE îşi încalcă propriile politici privind problemele legate de “terorism”.

Raportul, publicat vineri, include o listă de organizaţii despre care susţine că primesc bani UE şi care fac apeluri pentru boicotarea produselor israeliene, conform Deutsche Welle.

„Statul Israel se aşteaptă ca UE să acţioneze cu o transparenţă deplină şi să dezvăluie amploarea ajutoarelor sale financiare acordate organizaţiilor care au legături cu terorismul şi care promovează acţiuni de boicot împotriva Israelului”, a precizat raportul.

Ministerul israelian a cerut Bruxelles-ului să „implementeze pe deplin în practică politica sa declarată de respingere a boicoturilor împotriva Israelului” şi să suspende finanţarea grupurilor care promovează astfel de boicoturi.

UE a precizat că nu a primit niciun fel de „comunicare din partea guvernului israelian” şi că cei 28 de membri ai blocului sunt încrezători că proiectele sale de finanţare „nu sunt folosite pentru a susţine terorismul” sau eforturi de boicotare.

„Bineînţeles, suntem încântaţi să evaluăm orice informaţie relevantă primită cu privire la activităţi finanţate de UE”, se arată într-o declaraţie publicată de bloc. „Banii din bugetul UE ar trebui cheltuiţi doar în scopul pentru care au fost contractaţi, pe baza unor reguli stricte privind transparenţa şi ar trebui să fie supuşi unor cerinţe extensive privind monitorizarea”.

Israelul a precizat că ONG-urile listate în raportul său au primit peste 5 milioane de euro din partea UE în 2016.

Printre ONG-urile acuzate de Israel că ar avea legături cu grupuri militante palestiniene se află Norwegian People's Aid, care a primit din partea UE peste 1,7 milioane de euro în 2016. Organizaţia a fost amendată de SUA în luna aprilie pentru presupuse legături cu grupul islamist Hamas şi cu Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei. Atât Washingtonul cât şi Bruxelles-ul au clasificat aceste grupuri ca fiind organizaţii teroriste.

Alte grupuri listate în raportul ministerului israelian includ organizaţia irlandeză Trocaire, organizaţia britanică War on Want, grupul olandez antirăzboi PAX şi câteva organizaţii palestiniene.

Munjid Abu Jaish de la PNGO Net, o entitate care lucrează pentru coordonarea societăţii civile palestiniene, a declarat că raportul publicat vineri reprezintă „o altă agresiune israeliană împotriva poporului palestinian şi a instituţiilor sale”.

„Vom continua lupta noastră legală şi paşnică, în conformitate cu legea internaţională, indiferent de rezultate, deoarece noi credem în această cale”, a afirmat Jaish.

La începutul acestui an, autorităţile israeliene au interzis membrilor a 20 de grupuri de activişti să pătrundă pe teritoriul ţării din cauza apelurilor lor pentru boicotarea statului evreu.

Raportul a fost publicat în condiţiile în care Israelul este supus unui val de critici internaţionale pentru uciderea a aproximativ o sută de manifestanţi palestinieni în timpul protestelor din ultimele săptămâni desfăşurate la graniţa dintre Israel cu Fâşia Gaza.

Cel puţin 62 de palestinieni au fost ucişi şi alte câteva sute au fost răniţi în 14 mai, în timp ce mii de manifestanţi au mărşăluit la graniţă pentru a protesta împotriva mutării oficiale a ambasadei SUA din Tel Aviv în Ierusalim. A fost cea mai sângeroasă zi a conflictului israeliano-palestinian de la războiul din Gaza din 2014.