SUA ar putea recunoaşte în curând anexarea Înălţimilor Golan de către Israel

Tanc al armatei israeliene
Tanc al armatei israeliene (Wikimedia.org)

Încurajat de recenta mutare a ambasadei SUA în Ierusalim, regimul din Tel Aviv face acum presiuni ca administraţia americană să recunoască partea ocupată a regiunii siriene Înălţimile Golan ca fiind teritoriu israelian.

Într-un interviu exclusiv acordat miercuri agenţiei de ştiri Reuters, Yisrael Katz, ministrul israelian al informaţiilor, a afirmat că subiectul „domină agenda” discuţiilor cu Washingtonul, care a recunoscut deja Ierusalimul drept capitală a Israelului şi şi-a mutat ambasada din Tel Aviv în oraşul palestinian ocupat.

De asemenea, Katz a mai susţinut că recunoaşterea de către SUA a anexării de către Israel a porţiunii ocupate din Înălţimile Golan va servi ca un mesaj de avertizare pentru Iran şi va întări cel mai recent val al eforturilor anti-Iran depuse de administraţia preşedintelui american Donald Trump.

Israelul este complet nemulţumit de serviciile de asistenţă şi consultanţă militară pe care Teheranul le oferă forţelor guvernamentale siriene în operaţiunile lor împotriva rebelilor care doresc înlăturarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad şi împotriva grupurilor teroriste, unele dintre ele având suportul Tel Aviv-ului şi al aliaţilor săi.

„Este momentul perfect pentru a face o astfel de mişcare. Cel mai dureros răspuns pe care l-ai putea da iranienilor este acela de a recunoaşte suveranitatea Israelului în Golan – cu o declaraţie americană, cu o proclamaţie prezidenţială, emiterea unei legi”, a adăugat Katz.

Ministrul israelian a indicat că o decizie privind Înălţimile Golan ar putea fi luată în cursul acestui an, „în aproximativ câteva luni”.

Totuşi, un oficial al Casei Albe a refuzat să comenteze afirmaţiile făcute de Katz.

Între timp, Yoav Kish, un parlamentar israelian din Partidul Likud, i-a scris ambasadorului american din Israel, David Friedman, cerând Washingtonului să recunoască „suveranitatea” israeliană asupra Înălţimilor Golan ocupate, conform ziarului Jerusalem Post.

„Credem că o recunoaştere oficială a Înălţimilor Golan ca fiind un teritoriu israelian suveran ar fi o continuare naturală a actualei politici americane în regiunea noastră”, a precizat parlamentarul.

Israelul a confiscat Înălţimile Golan din mâinile Siriei în timpul Războiului de Şase Zile din 1967 şi de atunci a continuat să ocupe două treimi din aceste teritoriu cu importanţă strategică, o mişcare ce nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internaţională.

Regimul din Tel Aviv a construit zeci de colonii ilegale în zonă, de la ocuparea sa, şi a folosit regiunea pentru a lansa multe operaţiuni militare împotriva guvernului sirian.