Grigori Karasin: Acţiunile Chişinăului la adresa lui Rogozin vor primi un răspuns adecvat

Moscova nu se va grăbi cu represaliile împotriva Republicii Moldova şi României în urma faptului că nu i s-a permis lui Rogozin să ajungă la Chişinău, dar un răspuns adecvat va urma, a specificat Karasin.
Maria Maevschi
03.08.2017

alte articole

Viceministrul rus Grigori Karasin.
Viceministrul rus Grigori Karasin. (FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)
Maria Maevschi
03.08.2017

Autorităţile de la Kremlin avertizează Republica Moldova după ce Chişinăul l-au declarat pe vicepremierul rus, Dmitri Rogozin persona non grata în R. Moldova. Autorităţile ruse declară că această decizie ar putea avea o influenţă destabilizatoare atât în regiune, cât şi în Europa.

În context, Ministerul rus de Externe consideră decizia Republicii Moldova de a-l declara persona non grata pe Rogozin drept una "iresponsabilă", convocându-l în acelaşi timp pe ambasadorul moldovean la Moscova, Andrei Neguţa şi ameninţând cu "o reacţie adecvată".

„Acţiunile de acest fel generează indignare legitimă şi vor fi urmate de o reacţie adecvată. În plus, trebuie să atragem atenţia asupra faptului că acţiuni periculoase de acest fel riscă să aibă influenţă destabilizatoare asupra situaţiei regionale şi a întregii Europe", a avertizeazt Ministerul rus de Externe, conform jurnal.md.

Totodată, ministrul adjunct de Externe al Federaţiei Ruse, Grigori Karasin a specificat într-un interviu acordat ziarului Kommersant, citat de RIA Novosti că Rusia nu se va grăbi cu represaliile împotriva Republicii Moldova şi României în urma nepermiterii lui Rogozin să ajungă la Chişinău, dar un răspuns adecvat va urma.

„Noi acţionăm măsurat şi nu la fel de emoţional ca unii actori internaţionali. Nu ne vom grăbi cu aceste măsuri. Dar nu există nicio îndoială că acţiunile respective vor primi un răspuns adecvat", a subliniat Karasin, întrebat dacă sunt de aşteptat sancţiuni din partea Moscovei împotriva Chişinăului sau Bucureştiului, făcând abstracţie de postările la fel de „emoţionale” ale vicepremierului rus pe contul său de Twitter imediat după incident, „Aşteptaţi-vă la un răspuns, javrelor!".

În opinia purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, situaţia legată de Rogozin ar fi "total inacceptabilă". Şi preşedintele Comisiei pentru afacerile CSI din Duma de Stat, Leonid Kalaşnikov, consideră că Rusia trebuie să adopte un răspuns simetric la decizia guvernului moldovean.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost declarat miercuri, 2 august, persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova, decizia aparţinând Executivul de la Chişinău în urma solicitării ministrului de Externe, Andrei Galbur, potrivit căruia „în ultimul timp vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin a făcut o serie de declaraţii şi comentarii publice care poartă un caracter neprietenesc, denigrator şi ofensator la adresa Republicii Moldova şi a poporului său”.

Amintim că Dmitri Rogozin, cel care a luptat cu arma în mână în 1992 împotriva poporului moldovean în conflictul de pe Nistru, etichetându-i fascişti pe români şi moldovenii din Republica Moldova, a încercat la 28 iulie să ajungă la Tiraspol pentru a „sărbători” împreună cu aşa-zisele trupe pacificatoare de pe Nistru cei 25 de ani de la lansarea operaţiunii de „menţinere a păcii ruseşti” pe Nistru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor