Grevă de avertisment RATB la sfârşitul lunii martie

Tramvai în Bucureşti
Tramvai în Bucureşti (Epoch Times România)

Sindicaliştii Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) anunţă trei zile de grevă de avertisment la sfârşitul lunii. Mijloacele de transport nu vor circula pe trasee în zilele de 25, 26 şi 27 martie, între orele 6.30 şi 8.30. Sindicaliştii au luat decizia după protestul de astăzi, când în jur de trei mii de angajaţi ai Regiei şi-au arătat nemulţumirea faţă de salariile mici şi lipsa banilor necesari reparaţiilor mijloacelor auto.

Aproximativ 3.000 de angajaţi ai RATB, din mai multe sindicate, au mers astăzi la lucru purtând pe braţ banderole pe care era „Grevă“, iar autovehiculele au circulat cu farurile aprinse, claxonând prelung de fiecare dată când au trecut prin faţa sediului RATB. Muncitorii de la uzina de reparaţii vor protesta în curtea instituţiei, în pauza de masă. Oamenii se plâng de condiţiile proaste de muncă, de starea parcului auto, de lipsa pieselor de schimb etc.

Prin protestul lor, sindicaliştii şi-au propus să atragă atenţia asupra "jafului din RATB", unde directorii au lefuri chiar şi de 12.000 de lei însă nu sunt bani pentru a repara mijloacele de transport. Potrivit unui comunicat emis de organizatorii protestului, angajaţii RATB cer: 1. Oprirea jafului şi a distrugerii RATB 2. Reducerea numărului de funcţii 3. Reducerea personalului TESA 4. Starea tehnică precară a vehiculelor din dotare şi lipsa pieselor de schimb şi punerea în pericol cu bună ştiinţă a siguranţei circulaţiei şi a publicului călător 5. Condiţii precare de muncă 6. Încadrarea personalului de bord în condiţii speciale de muncă.

La protestul şoferilor s-au alăturat şi angajaţii uzinei care fac reparaţiile mijloacelor de transport în comun. Muncitorii reclamă faptul că trei sferturi din mijloacele auto - autobuze, troleibuze şi tramvaie - au probleme tehnice grave, iar Regia nu dă bani pentru reparaţii.

„Vrem să atragem atenţia clar că situaţia este dezastruoasă. Mai ales baza materială, lipsa pieselor de schimb, şi felul în care se gestionează această regie”,spune Marius Bucur, preşedintele Sindicatului Transportatorilor Liberi din Bucureşti.

Reamintim că în luna decembrie, mai mulţi angajaţi ai RATB au protestat în faţa sediului instituţiei reclamând faptul că viaţa călătorilor este pusă în pericol datorită problemelor tehnice grave pe care le au mijloacele de transport în comun şi că vânzătorii de la ghişeele de bilete RATB, ce muncesc pe 900 - 1000 lei, sunt ţinuţi în frig şi obligaţi să îşi facă nevoile în sticle şi borcane.

Regia de transport în comun Bucureşti se afla într-o situaţie financiară dificilă, datorând statului aproape 100 de milioane de euro. Fiscul i-a blocat conturile şi din acest motiv nu poate organiza licitaţii pentru cumpărarea pieselor de schimb. Parte din dezastru s-ar datora, conform sindicaliştilor şi gratuităţilor acordate de Primăria Generală şi de primăriile de sector, RATB având încasări mult sub potenţial. Într-un mijloc de transport RATB, din 100 de persoane, 80 de călători beneficiază de gratuităţi, declara în decembrie liderul sindical Ion Sticlan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne