Grecia trimite 50 de nave şi comandouri pentru a opri valul de refugiaţi din Turcia

Imigranţi în Marea Mediterană într-o barcă din cauciuc.
Imigranţi în Marea Mediterană într-o barcă din cauciuc. (Captură Foto)

Grecia a sigilat punctul de trecere a frontierei cu turcia la Kastanies, vineri, după ce Ankara a declarat că va permite refugiaţilor din Idlib să plece în Europa pentru cel puţin 72 de ore, ca răspuns la atacurile aeriene siriano-ruse care au ucis joi 33 de trupe turceşti.

Publicaţia Bild din Germania a relatat vineri că Grecia ia măsuri de urgenţă suplimentare pentru a-l împiedica pe Erdogan să „deschidă efectiv porţile” trimiţând noi valuri de refugiaţi şi hoarde de migranţi care doresc să intre în UE, menţionând că ţara „şi-a închis complet graniţele cu Turcia: nu doar pentru refugiaţi, ci pentru orice”.

Bild afirma că 50 de nave, probabil cele mai multe nave mici de patrulare, au fost dislocate de marina elenă pentru a se asigura că cei care ies din Turcia nu vor reuşi să ajungă în Europa.

Citând un oficial superior al guvernului grec, Bild a relatat în continuare că Atena va include şi sprijin aerian.

"Potrivit informaţiilor BILD, guvernul a trimis 50 de nave de război în insulele greceşti pentru a proteja frontierele externe ale UE", a declarat tabloidul german. "Se presupune că zece elicoptere trebuie să securizeze punctele de frontieră către Turcia, pe uscat".

Ziarul grecesc Ekathimerini citat de ZeroHedge a declarat că, vineri, au fost trimise trupe de comando la trecerile cheie în urma unei reuniuni de urgenţă a oficialilor guvernamentali care încearcă să rezolve criza:

Patrulele de-a lungul graniţei terestre şi fluviale din Evros au fost consolidate încă de vineri dimineaţă, când primele grupuri mari de migranţi au început să sosească în urma unui anunţ, făcut joi seară, de către un oficial al guvernului turc care spunea că Ankara nu va mai încerca să împiedice sirienii să fugă de războiul din ţara lor, permiţând trecerea către Uniunea Europeană.

Armata a trimis, de asemenea, două unităţi de comando pentru a ajuta grănicerii eleni şi, în special, pentru a patrula secţiunile mai periculoase ale râului Evros.

The Guardian a informat vineri că „Sute de refugiaţi sirieni din Turcia au început să se pregătească să călătorească spre graniţele cu Grecia şi Bulgaria, după decizia bruscă a guvernului de la Ankara de a nu le mai împiedica trecerea în Europa”.

„Poliţia turcă, garda de coastă şi grănicerii au primit ordin să ridice blocajele în noaptea de joi, au declarat oficialii pentru presă", a adăugat Guardian.

Pe măsură ce oficialii europeni încearcă să înţeleagă dacă evoluţia este doar o ameninţare făcută de Erdogan, poate un „eşantion” pentru adevăratul exod care va urma, sau dacă este într-adevăr valul principal de refugiaţi care se varsă din Siria, Bulgaria a consolidat patrulele de-a lungul zonelor de frontieră cu Turcia.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a promis că „nu vor fi tolerate intrări ilegale în Grecia” - subliniind desfăşurarea importantă de trupe de-a lungul frontierelor externe ale UE.

Directorul de comunicaţii al Turciei, Fahrettin Altun, a declarat anterior că Turcia nu a avut „altă opţiune” decât să relaxeze controalele la frontieră, după ce numeroasele cereri pentru creşterea ajutorului european - care să permită susţinerea celor peste 3 milioane de refugiaţi de pe teritoriul turc - nu au primit răspuns favorabil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii