Oficial american: Campania de bombardament a Rusiei în Idlib generează un val de 700 de mii de refugiaţi

Oraşul Maarat al-Numan, provincia Idlib, 20 martie 2013
Oraşul Maarat al-Numan, provincia Idlib, 20 martie 2013 (BULENT KILIC / AFP / Getty Images)

Un atac al forţelor guvernamentale din nord-vestul Siriei asupra rebelilor a determinat refugierea a aproximativ 700.000 de oameni spre graniţa cu Turcia situaţie care riscă să degenereze într-o nouă criză internaţională, a declarat joi trimisul special al SUA pentru Siria, James Jeffrey.

Susţinute de puterea aeriană rusă, forţele guvernamentale au avansat în Idlib rapid începând de săptămâna trecută, preluând zeci de oraşe şi capturând o regiune în care s-au refugiat milioane de persoane de la începutul războiului din Siria.

Campania a ridicat tensiunile dintre Moscova şi Ankara. Turcia se teme de un nou val de migranţi care se îmbulzeşte la graniţa sa şi are aproape zece posturi de observaţie în Idlib, parte a unui acord de de-tensionare pe care susţine că Rusia îl încalcă acum.

Vorbind la un briefing online, Jeffrey a spus că, în ultimele trei zile, guvernul sirian şi avioanele ruseşti au lovit Idlib cu 200 de atacuri aeriene „în principal împotriva civililor” şi că mai multe posturi turceşti au fost „izolate” din cauza înaintării trupelor guvernamentale.

Există „mişcări masive de trupe pe sute de kilometri pătraţi şi fac ca un număr - cred că acum - de 700.000 de persoane care sunt deja refugiate să pornească din nou spre frontiera turcă, lucru care va crea o criză internaţională”, a declarat Jeffrey.

Turcia găzduieşte deja peste 3,5 milioane de refugiaţi sirieni.

Moscova şi Damascul susţin că luptă împotriva militanţilor jihadişti care au intensificat atacurile asupra civililor din Alep, în nordul Siriei, dar grupurile de monitorizare a situaţiei spun că atacurile aeriene au demolat spitale, şcoli şi au lovit alte zone civile.

Forţele guvernamentale au capturat marţi cel de-al doilea mare oraş din Idlib, Maarat al-Numan, un centru urban care se întinde pe autostrada internaţională M5 care leagă capitala Damasc de Alep.

Un general al armatei siriene, care a vorbit joi într-o conferinţă de presă în Maarat al-Numan, a declarat că cea mai recentă campanie militară a fost concentrată pe securizarea întregii autostrăzi M5.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe