Ghiţă: Am participat la măsluirea raportului prin care s-a stabilit că şefa DNA nu a plagiat

Marţi, 27 septembrie, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost aruncată în mijlocul unui scandal mediatic de proporţii. Iniţiatorul demersului - Sebastian Ghiţă, membru în Comisia de Control al SRI şi posesor al mai multor dosare penale aflate în circuitul judiciar.
Andrei Pricopie
27.09.2016

alte articole

Sebastian Ghiţă (Eugen Horoiu/Epoch Times România)
Andrei Pricopie
27.09.2016

Prezentându-se în postura de "victimă" a poliţiei politice, deputatul PRU Sebastian Ghiţă a anunţat, marţi, că depune un autodenunţat la Parchetul General în care susţine că el şi mai mulţi înalţi funcţionari ai Guvernului Ponta au falsificat şi măsluit raportul tehnic de expertiză prin care s-a stabilit că procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu a plagiat în teza de doctorat. Fostul preşedinte Traian Băsescu a confirmat în scurt timp scenariul, în timp ce şefa DNA a respins categoric acuzaţiile care o vizează.

"M-am decis să vin la Parchetul General şi să fac, nu ceea ce fac mulţi astăzi în România în fals, ci să fac un lucru care mă apasă şi cred că este motivul pentru care mi s-au întâmplat toate aceste chestiuni în ultimii doi ani. Am venit să aduc un autodenunţ care vizează felul în care eu, Sebastian Ghiţă, şi mai mulţi înalţi demnitari ai statului român au participat la măsluirea, la falsificarea raportului tehnic de expertiză ce vizează teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi.

Eu am date, elemente şi informaţii şi vreau să le aduc la cunoştinţă Parchetului General, pentru că doar procurorul general al României sper că mai are posibilitatea şi puterea să verifice aşa ceva, care arată cum, în momentul în care s-a pus problema plagiatului tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, pentru a o proteja la acel moment, pentru că toţi credeam că face un bine în România, am luat decizia ca acel raport tehnic în baza căruia consiliul acela de la minister a luat decizia că teza Laurei Codruţa Kovesi nu este plagiată, am luat decizia să îl schimbăm", a declarat Sebastian Ghiţă, citat de Agerpres.

Întrebat cum a fost falsificat acel raport de expertiză, deputatul PRU, care susţine că şefa DNA ştia de demersul său, a explicat: "Mai mulţi înalţi funcţionari împreună cu mine. Pentru a proteja acele persoane, sunt convins că vor deveni martori, să îmi daţi voie să nu le spun numele acum. Mâine pot fi arestaţi sau agresaţi. Nu ştiu ce pot face procurorii de la DNA unor astfel de persoane care ştiu aceste lucruri. Pot să vă spun că au fost mai multe persoane implicate şi că acea comisie tehnică nu s-a întrunit niciodată".

"Concret, acea comisie nu a făcut nimic şi acel raport vine şi spune că teza Laurei Codruţa Kovesi nu este un plagiat şi eu pot să spun că acea comisie nu s-a întrunit niciodată, iar raportul a fost scris în Guvernul României", a adăugat deputatului PRU, menţionând că ceea ce i se întâmplă în ultimii ani este o încercare de a i se "închide gura şi de a ajunge în închisoare".

Traian Băsescu confirmă scenariul

"Eu am aflat prin 2014, dar din păcate, eu nu am o probă, dar vă spun ce am aflat. Că, de fapt, referatul din 2012, prin care lucrarea de doctorat a doamnei Kovesi a fost declarată ca fiind o lucrare ştiinţifică şi că nu este plagiat, este un fals. Am aflat că a fost scris de domnul Costoiu, la Guvern, cu ştiinţa lui Ponta şi a lui Ghiţă.

Am aflat în 2014 şi nici atunci nu aveam ce să spun pentru că era un act oficial al comisiei desemnate de Ministerul Educaţiei care spunea că nu e plagiat. Acea comisie a fost un fals, nu s-a întrunit niciodată. Raportul a fost redactat de domnul Mihnea Costoiu sau sub îndrumarea sa şi trimis celorlalţi de doi membri din comisie să îl semneze.

Ar fi sărit toţi pe mine că există un raport oficial. Azi am confirmarea, prin denunţul lui Ghiţă, că informaţiile erau corecte, dar ele erau protejate de SRI. Era implicat şi Coldea în povestea asta. În 2011, când doamna Kovesi şi-a dat doctoratul a fost însoţită de domnul Maior şi de domnul Coldea în calitate de aplaudaci. Eu ştiam în 2014 că şi Ghiţă este implicat.

Eu ştiam că despre falsificarea raportului ştie Mihnea Costoiu, ştie Victor Ponta, ştie Coldea şi că este implicat Coldea. Aveam aceste informaţii venite din mediul civil, dar împotriva lor era un raport oficial al aceleiaşi comisii care i-a dat lui Ponta neplagiatul. Acum îmi explic de ce Ponta s-a îndurat să o propună pe Kovesi pentru că erau tovarăşi de falsificare a rapoartelor Comsiei Ministerului Educaţiei. Eu am spus public acum, sprijinindu-mă, cu un licăr de speranţă, că autodenunţul lui Ghiţă va confirma aceste informaţii pe care le am. Astăzi Ghiţă mi-a dat speranţa că pot vorbi credibil.

Pentru mine faptul că eu ştiam că şi Ghiţă a fost unul dintre mijlocitori, pentru că era omul de casă al lui Ponta, faptul că el face un autodenunţ îmi dă speranţa că se vor rezolva lucrurile. În 2014 nici eu nu credeam că se poate falsifica un raport al comsiei. (...) Cu ocazia asta vedem mecanismul prin care Ponta a fost declarat neplagiator în 2012, că lucrările lor s-au analizat în tandem. Ca şef al statului vă asigur că nu aş fi vorbit niciodată dacă nu exista un autodenunţ", a declarat Traian Băsescu, pentru B1 TV, adăugând că nu ar mai fi propus-o niciodată pe Kovesi la DNA dacă ar fi avut aceste informaţii în 2012.

Şefa DNA respinge acuzaţiile

"În situaţia în care este depusă o sesizare de orice natură (denunţ, autodenunţ, plângere), este obligaţia procurorilor să verifice şi să clarifice, în raport cu prevederile legii, toate aspectele sesizate şi să dispună măsurile legale. Cu referire la teza de doctorat Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal, ţin să precizez că aceasta este o lucrare care îmi aparţine în totalitate şi că nu am plagiat.

De altfel, acest lucru l-am susţinut de la prima apariţie, încă din anul 2012, în spaţiul public a afirmaţiilor denigratoare de acest tip. Detalii aici. Afirmaţiile defăimătoare ale persoanelor cercetate de DNA, de o vehemenţă fără precedent în acest an, au făcut obiectul sesizărilor înaintate Consiliului Superior al Magistraturii care a constatat că acestea aduc atingere prestigiului şi credibilităţii magistraţilor.

Mai mult decât atât, în raport cu luările de poziţie anterioare ale lui Ghiţă Sebastian Aurelian, în care a făcut alegaţii cu privire la investigaţiile penale desfăşurate de procurori, DNA a sesizat, în acest an atât pe Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cât şi Consiliul Superior al Magistraturii."

Amintim că, în august 2012, Consiliul Naţional de Etică a decis că Laura Codruţa Kovesi, atunci procuror general al României, nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat. Decizia a fost luată în urma analizei raportului Comisiei tehnice.

Grupul de Investigaţii Politice şi Miliţia Spirituală au acuzat-o pe Laura Codruţa Kovesi că lucrarea sa de doctorat, susţinută în decembrie 2011 la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative a Universităţii de Vest din Timişoara, cu titlul "Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal", este un plagiat, susţinând că reproduce cuvânt cu cuvânt, fără să citeze, lucrări ale altor autori din domeniu şi fără să folosească ghilimelele sau să indice sursele.

Întrebările Emiliei Şercan

Întrebările pe care i le-ar pune lui Sebastian Ghiţă jurnalista Emilia Şercan - o autoritate în materie de doctorate plagiate - sunt următoarele, în condiţiile în care zice că face autodenunţul pentru că este membru al Comisiei de Control a SRI din Camera Deputaţilor:

1. În ce calitate a participat alături de "înalţi funcţionari ai Guvernului" la măsluirea acelui raport, în conditiile în care la acea vreme - septembrie 2012 - Sebastian Ghiţă era om de afaceri, deputat devenind abia în noiembrie 2012?

2. Dacă Laurei Codruţa Kovesi i s-a dat un verdict măsluit de neplagiat, tot măsluit este şi verdictul de neplagiat dat lui Victor Ponta de către acelaşi Consiliu Naţional de Etică tot în 2012?

3. Acest autodenunţ este unul care o vizează doar pe Laura Codruţa Kovesi, sau este un autodenunţ care îl vizează şi pe Victor Ponta?

4. Îl vizează, cumva, autodenunţul şi pe Liviu Pop, fost ministru al Educaţiei, cel care în mod discreţionar a decis mutarea atribuţiilor de verificare a plagiatelor de la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare la Consiliului Naţional de Etică, un organism plin de politruci şi fideli ai PSD?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor