Merkel intră în războiul declarat de Facebook şi Google

Cancelarul german Angela Merkel a declarat război mass-mediei alternative, despre care susţine că este responsabilă de subminarea controlului guvernului asupra publicului.
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)

Merkel s-a alăturat corului altor lideri mondiali şi punctelor de vedere multi-media naţionale care doresc să scape de site-urile mass-media alternative de pe internet, sub masca "luptei împotriva ştirilor false".

Luând cuvântul în Parlament, Merkel a afirmat că opinia publică a fost împinsă departe de establishmentul politic, susţinând că website-rile de ştiri independente reprezintă un pericol pentru securitatea naţională.

"Ceva s-a schimbat - globalizarea a crescut, dezbaterea politică are loc acum într-un mediu media complet nou. Opiniile nu se mai formează aşa cum se făceau acum 25 de ani ", a afirmat aceasta.

"Astăzi avem site-uri false, roboţi, troli - lucruri care se regenerează cu anumiţi algoritmi şi trebuie să învăţăm să ne ocupăm de ei."

Merkel, în vîrstă de 62 de ani, a declarat că testul pentru democraţi a fost de a "ajunge şi de a inspira oamenii - noi trebuie să înfruntăm acest fenomen (al mass-mediei alternative - n.r), şi, dacă este necesar, să-l reglementăm".

Ea a notat că a sprijinit iniţiativele guvernului său de coaliţie de combatere a "discursului de ură" pe social media, afirmând că este vorba de "îngrijorarea cu privire la stabilitatea ordinii noastre familiare".

"Populismul şi extremismul politic sunt în creştere în democraţiile occidentale", a avertizat ea.

Reamintim că după campania electorală din SUA, în care mass-media alternativă la nivel mondial ar fi influenţat rezultatul votului, Google şi Facebook au anunţat măsuri ce vizează stoparea răspândirii de ştiri false pe internet - ţintind modelul de afaceri prin care furnizorii de conţinut fals fac bani: publicitatea - prin restricţionarea publicării de anunţuri publicitare pe site-urile de ştiri false.

Dar, observatorii media afirmă că este nevoie de mult mai mult pentru a elimina un fenomen puternic văzut de unii drept o ameninţare "la adresa democraţiei însăşi".

Partidul creştin-democrat CDU al lui Merkel este cotat drept favorit la alegerile naţionale germane, care urmează să aibă loc în septembrie sau octombrie 2017, cu toate că Merkel se confruntă cu o puternică provocare din partea unui partid de dreapta populist, Alternativa pentru Germania (AfD).