Google, Facebook devin deţinătorii adevărului: iau măsuri pentru oprirea răspândirii de ştiri false

Google şi Facebook Inc au anunţat luni măsuri direcţionate spre oprirea răspândirii de “ştiri false” pe Internet, în principal vizând modalităţi prin care câştigă bani unii furnizori de conţinut fals, şi anume publicitatea.
(Captură Foto)

Google a declarat că lucrează la o schimbare în politica sa pentru a împiedica website-urile care denaturează conţinutul să utilizeze reţeaua de publicitate AdSense, în timp ce Facebook şi-a actualizat politicile privind publicitatea anunţând că interdicţia asupra conţinutului înşelător se aplică şi ştirilor false.

Schimbările au loc în condiţiile în care Google, Facebook şi Twitter Inc sunt criticate din cauza rolului pe care l-ar fi jucat în alegerile prezidenţiale americane, prin faptul că au permis răspândirea de informaţii false şi deseori ostile care ar fi îndreptat alegătorii spre candidatul republican Donald Trump.

Chestiunea a provocat o dezbatere aprinsă pe Facebook în special, iar directorul său general Mark Zuckerberg a insistat de două ori în zilele recente că website-ul de socializare nu a avut niciun rol în influenţarea alegerilor.

Măsurile luate de Facebook sunt limitate la politicile privind anunţurile (ad-urile) şi nu vizează website-urile care publică ştiri false ce sunt promovate de utilizatori pe news feed-urile lor.

“Noi nu integrăm şi nu afişăm în aplicaţii sau site-uri anunţuri cu conţinut ilegal şi înşelător, ceea ce include şi ştiri false”, a susţinut Facebook într-o declaraţie.

În mod similar, mişcarea făcută de Google nu se referă la chestiunea ştirilor false sau a farselor care apar în rezultatele motorului său de căutare. Acest lucru s-a întâmplat în ultimele câteva zile, când rezultatele căutării după expresia “numărătoare finală de voturi” au direcţionat pentru scurt timp utilizatorii spre un articol fals ce susţinea că Trump a câştigat votul popular. Voturile populare încă sunt numărate, şi candidata democrată Hillary Clinton are un uşor avantaj.

Şi nici Google nu sugerează că a luat măsuri pentru crearea unui mecanism de clasificare a articolelor în funcţie de acurateţea lor.

Mai degrabă, schimbarea urmăreşte să asigure că editorii de pe reţea sunt legitimi şi să elimine stimulentele financiare care par să alimenteze producţia de ştiri false.

“Vom restricţiona serviciul de reclame pe paginile care denaturează sau ascund informaţii despre editor, conţinutul editorului sau scopul principal al proprietăţii web”, a susţinut Google într-o declaraţie.

Compania nu a detaliat cum va implementa sau aplica noua sa politică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe