Gimnastică: Gabriela Szabo - E importantă infrastructura, pentru că aduce plus valoarea în pregătirea sportivilor

Ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo.
Ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo. (Epoch Times România)
Epoch Times România
16.01.2015

Ministrul Gabriela Szabo a reiterat, cu prilejul reabilitării sălii de gimnastică de la CNS ''Lia Manoliu'', importanţa infrastructurii în pregătirea sportivilor şi a precizat că Ministerul Tineretului şi Sportului face mari eforturi financiare în acest sens, dar aşteaptă în acelaşi timp rezultate pe măsură.

Sala de gimnastică de la Complexul Naţional Sportiv ''Lia Manoliu'' este fieful de pregătire al lotului masculin de gimnastică artistică, în timp ce fetele se antrenează la sala de la Complexul Olimpic Izvorani. În câteva luni, sala a suferit o serie de lucrări importante care au vizat reabilitarea termică, refacerea fundamentului de beton, modernizarea vestiarelor, construcţia unei saune, refacerea suprafeţei de antrenament etc.

''Anul trecut, când am primit funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului, am încercat să trasăm trei obiective extrem de importante. Promovarea sportului de masă în paralel cu sportul de mare performanţă şi infrastructura sportivă.

Ne-an focusat foarte tare să investim şi să reabilităm bazele noastre sportive. Azi, aici la 'Lia Manoliu', dăm în folosinţă Federaţiei Române de Gimnastică această sală reabilitată, într-un timp extrem de scurt. Toată lucrarea a fost supravegheată de FRG şi totul este la superlativ, ceea ce mă bucură foarte tare. Ne interesează foarte tare ca lotul de gimnastică să se pregătească în condiţii extrem de bune pentru performanţe, pentru medalii, pentru România'', a declarat Szabo.

''Aşteptările sunt foarte mari şi nu numai de la FRG, dacă vorbim de performanţă. Aşteptările sunt foarte mari de la toate federaţiile care au intrat în pregătire pentru calificările la JO 2016.

Aşa cu am promis la început de mandat, că performanţa cere sacrificii, dar şi investiţii, eu mă ţin de cuvânt, acum aştept din partea sportivilor, a antrenorilor, a federaţiei să se ţină de promisiune, să vină de la competiţii cu medalii. E importantă infrastructura, pentru că aduce plus valoarea în pregătirea sportivilor'', a adăugat ministrul Gabriela Szabo.

Cătălin Buhăianu, director adjunct al CNS ''Lia Manoliu'' a precizat că investiţia s-a ridicat la 1.120.000 lei: ''Cu bani puţini s-au făcut lucruri măreţe''.

În scurt timp, alte două obiective din CNS ''Lia Manoliu'' vor fi finalizate: sala de atletism şi bazinele de înot.

Fosta mare atletă a adăugat că în acest an preolimpic, bugetele federaţiilor olimpice au înregistrat creşteri importante, de până la aproape 30 la sută: ''Bugetele federaţiilor importante au crescut de la 10 până la 29 la sută, plus că s-au cumpărat materiale sportive de milioane lei. Gândesc şi deja lucrez la strategia pentru 2020''.

Banii care vor veni lunar la MTS, din procentul de 2 la sută din taxa pe jocurile de noroc, o sumă de circa un milion euro, vor avea ca destinaţie sportul de performanţă.

''Sunt în discuţii cu Ministerul de Finanţe, să vedem cum îi primim, când îi primim şi cum putem să-i cheltuim. Dar, categoric, gândul meu e ca aceşti bani să se îndrepte către excelenţă. Banii din taxa pe vicii, cei unu la sută, vrem să-i investim în sportul de masă, materiale etc, ceea ce am făcut şi până acum, iar cei doi la sută, banii neprevăzuţi, să meargă spre excelenţă, sportul de mare performanţă. Asta ne dorim. Sper să putem şi legal să cheltuim banii în această direcţie'', a subliniat Szabo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor