Germania: Procurorii investighează vânzarea a trei submarine germane Israelului

Submarinul INS Rahav de producţie germana, cel de-al 5-lea submarin al Marinei israeliene, soseşte în portul militar Haifa în 12 ianuarie 2016 (Jack Guez/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
27.03.2019

Procurorii de stat germani din Bochum au confirmat marţi că investighează vânzarea, în 2017, a trei submarine germane Israelului, un potenţial scandal de corupţie care implică aliaţi ai premierului israelian Benjamin Netanyahu.

“O evaluare a acoperirii mediatice (internaţionale) a condus la o investigaţie preliminară”, a declarat un purtător de cuvânt al biroului procuraturii din Bochum într-un interviu cu AFP, fără a furniza alte detalii. Biroul respectiv este specializat în cazuri de corupţie financiară.

Luni, publicaţia financiară Handelsblatt a raportat că autorităţile germane investighează un contract militar major privind vânzarea unor submarine germane, lansând acest demers la cererea autorităţilor din Israel, care au investigat problema încă din 2016.

Cazul, cunoscut sub numele de “3000”, se axează pe suspiciunea de corupţie privind vânzarea a trei submarine din clasa “Dolphin” şi a patru nave “Saar 6”, construite de gigantul industrial german Thyssenkrupp pentru presupusa sumă de aproximativ 2 miliarde de dolari.

Săptămâna trecută, Michael Ganor, fost angajat al Thyssenkrupp, a fost arestat în Israel după ce a informat poliţia despre intenţia de a “schimba mărturia pe care a oferit-o în timpul investigaţiei”.

Scandalul ameninţă să îl implice pe Netanyahu, după ce au fost vizate câteva rude şi persoane apropiate ale premierului.

În noiembrie 2018, poliţia a declarat că există dovezi pentru a formula acuzaţii oficiale împotriva câtorva suspecţi, inclusiv David Shimron, vărul şi avocatul premierului Netanyahu.

Netanyahu a fost interogat ca martor în acest caz, dar nu a fost considerat suspect.

Principalul său rival politic, Benny Gantz, fost şef al forţelor de apărare israeliene, a cerut săptămâna trecută o investigaţie deplină a achiziţionării submarinelor germane.

Procurorul General al Israelului, Avihai Mandelblit, a anunţat la sfârşitul lunii trecute intenţia de a-l pune sub acuzare pe Netanyahu pentru trei acuzaţii de corupţie: mită, fraudă şi abuz de încredere. Potrivit mass mediei locale, Mandelblit îi va oferi lui Netanyahu oportunitatea să combată acuzaţiile în audierile de dinaintea procesului, pentru a evita să ajungă în faţa instanţei.

Netanyahu este acuzat de lobby în favoarea gigantului israelian în telecomunicaţii Bezeq şi pentru faptul că a promis publicaţiei Yedioth Ahronoth - una dintre cele mai mari publicaţii din ţară - că ia măsuri împotriva unui ziar rival în schimbul unei acoperiri mediatice favorabile. De asemenea, el este acuzat că ar fi primit cadouri scumpe în valoare de aproximativ 300.000 de dolari de la oameni de afaceri.

Anunţul făcut de procurorii germani are loc înaintea alegerilor generale din 9 aprilie din Israel. Netanyahu, care urmăreşte să obţină cel de-al patrulea mandat consecutiv şi al cincilea per total, a negat acuzaţiile care i se aduc. Totuşi, echipa sa de avocaţi a încercat, dar fără succes, să blocheze toate anunţurile privind cazurile în care este implicat premierul din cauza potenţialului efect negativ pe care l-ar putea avea asupra rezultatului alegerilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor