Trump recunoaşte oficial suveranitatea israeliană asupra Înălţimilor Golan. Siria şi Rusia reacţionează

Donald Trump şi Benjamin Netanyahu prezintă actul oficial de recunoaştere de către SUA a suveranităţii Israelui asupra Înălţimilor Golan, la Casa   Albă, Washington, 25 martie 2019
Donald Trump şi Benjamin Netanyahu prezintă actul oficial de recunoaştere de către SUA a suveranităţii Israelui asupra Înălţimilor Golan, la Casa Albă, Washington, 25 martie 2019 (Alex Wong/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a recunoscut oficial suveranitatea Israelului asupra regiunii disputate Înălţimile Golan, un platou stâncos pe care forţele israeliene l-au capturat de la Siria în urma războiului de şase zile din 1967, potrivit RFE/RL.

Semnând proclamaţia oficială la Casa Albă, Trump a declarat luni că SUA ar fi trebuit să recunoască suveranitatea israeliană asupra Golan în urmă cu câteva decenii.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a a fost prezent alături de Trump la Casa Albă la ceremonia de semnare a proclamaţiei.

Netanyahu a declarat că documentul este o “proclamaţie îndrăzneaţă”, care a marcat o “zi istorică” care a transformat “victoriile militare” ale Israelului în regiunea Înălţimile Golan într-o victorie “diplomatică”.

În plus, premierul israelian a precizat că prin noua proclamaţie alianţa dintre Israel şi SUA nu a fost niciodată “mai puternică şi mai importantă” ca în prezent.

Ministerul de Externe al Siriei a reacţionat la anunţul lui Trump, etichetându-l ca fiind “atac evident asupra suveranităţii şi integrităţii teritoriale” a Siriei.

Siria a încercat să recupereze Înălţimile Golan de la forţele israeliene printr-un război în Orientul Mijlociu în 1973, dar atacul surpriză al sirienilor a fost respins.

În 1981, Israelul şi-a extins jurisdicţia asupra regiunii, anexând-o efectiv, dar acest lucru nu a fost recunoscut de comunitatea internaţională.

Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a declarat că decizia lui Trump de a recunoaşte suveranitatea israeliană asupra Golan este ilegală şi ar putea duce la noi tensiuni în Orientul Mijlociu. “Acest lucru ar putea duce la un nou val de tensiuni. Astfel de lucruri [precum semnarea proclamaţiei] sunt ilegale, deoarece ignoră toate eforturile internaţionale... Din păcate, ele pot doar să agraveze situaţia”, a declarat aceasta la radioul de stat rusesc.

Trump anunţase în 21 martie, printr-un mesaj postat pe Twitter, că SUA intenţionează să recunoască în totalitate suveranitatea israeliană asupra teritoriului de 1.800 km pătraţi, decizie care este contrară politicii susţinute timp de mulţi ani de către americani, precum şi consensului internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe