George Simion, o nouă interdicţie de a intra pe teritoriul R. Moldova

O nouă interdicţie de a intra în Basarabia pentru liderul Platformei Acţiunea 2012, George Simion, despre care a aflat la o lună de la semnarea ei.
George Simion.
George Simion. (Acţiunea 2012)

UPDATE. MAE s-a autosesizat din mass-media şi a fost informat şi direct de George Simion cu privire la interzicerea accesului său în Republica Moldova.

"Urmare acestui fapt, Ambasada României a solicitat, conform procedurilor diplomatice, clarificări de la autorităţile R. Moldova cu privire la această situaţie. În urma demersurilor realizate, conducerea Biroului Migraţie şi Azil al Republicii Moldova a precizat că a contestat în justiţie decizia din 18 septembrie 2015, dată de Curtea de Apel Chişinău, prin care fusese ridicată interdicţia anterioară de intrare în R. Moldova. Ulterior, Curtea de Apel a Republicii Moldova a decis în favoarea apelului introdus de Biroul Migraţie şi Azil", se arată în răspunsul MAE la solicitarea Agerpres.

Potrivit sursei citate, conducerea Biroului a mai precizat că reprezentantul legal al lui George Simion în Republica Moldova a fost informat cu privire la aceste elemente.

"Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României în Republica Moldova, a solicitat instituţiilor abilitate din Republica Moldova să precizeze procedurile legale pe care cetăţeanul român va trebui să le parcurgă, în conformitate cu legislaţia relevantă", adaugă MAE.

* * *

Preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012, George Simion, care este cetăţean român, are din nou interdicţie de intrare pe teritoriul Republicii Moldova. După ce în 2015, autorităţile de la Chişinău i-au impus interdicţie din luna mai până în luna septembrie, iată că situaţia se repetă şi sub guvernarea lui Pavel Filip, care săptămâna trecută s-a aflat într-o vizită la Bucureşti.

„Trebuia ca la ora 12:00 să ajung la Chişinău, la Teleradio Moldova, să înmânez premiile pentru concursul „Ars adolescentina”. În vamă am aflat că am o nouă interdicţie de intrare în Republica Moldova, pusă pe 6 ianuarie. Este inadmisibil să îmi fie din nou încălcate drepturile, cer autorităţilor din România şi Republica Moldova să se sesizeze în acest caz şi să ia măsurile necesare pentru anularea acestei măsuri abuzive”, a declarat George Simion, preşedintele Acţiunii 2012.

„O nouă interdicţie. Pusă pe 6 ianuarie. Nu ştiu să-mi zică mai multe detalii, nu am voie să intru în Republica Moldova. Poliţistul de frontieră mi-a zis că ei nu ştiu de ce, că interdictia s-a pus pe 6 ianuarie. Eu atunci am fost ultima oară în Chişinău, veneam de la Iaşi”, a scris liderul Platformei 2012 pe contul său de Facebook.

Contactat telefonic de reporterul Epoch Times România, George Simion ne-a comunicat că a plecat de la granită, „am venit la Iaşi şi o să încerc să intru pe la vama Sculeni, dar după ce fac un apel public către Guvernul Republicii Moldova să dea dovadă că într-adevăr este pro-european şi să nu-mi mai încalce dreptul de a intra în R. Moldova. Poliţiştii de frontieră nu mi-au explicat nimic, mi-au zis doar că le pare rău dar astea sunt ordinele”.

Interdicţia impusă de autorităţile de la Chişinău cetăţeanului român George Simion, expulzat pe 13 mai 2015 din Republica Moldova şi declarat persoană indezirabilă pe teritoriul acestui stat timp de cinci ani, a fost ridicată pe 18 septembrie 2015, în urma deciziei Curţii de Apel din Chişinău. Amintim că în septembrie, instanţa de judecată a decis că nu există motive pentru ca George Simion să fie declarat persona non-grata, se arată într-un comunicat remis redacţiei de Asociaţia 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe