Gazprom din nou în conflict cu Kievul: factură de 882 de milioane de dolari neachitată din august

Preşedintele Gazprom, Aleksei Miller.
Preşedintele Gazprom, Aleksei Miller. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)

Compania rusă Gazprom nu a primit încă de la Ucraina cele 882 de milioane de dolari pentru furnizarea de gaze naturale în luna august a acestui an. Aceasta derivă dintr-o declaraţie făcută de numărul unu al gigantului energetic, Aleksei Miller: „Suntem extrem de îngrijoraţi de situaţia actuală a plăţilor gazelor ruseşti de către Ucraina”, adăugând că Gazprom se va întâlni cu partea ucraineană pentru a discuta condiţiile contractului de gaze. „Noi dăm oportunităţi periodice pentru a amâna plăţile. Astfel, pentru cele 882 de milioane de dolari din luna august a fost semnat un act adiţional la contract, care le permite să plătească mai târziu, până la începutul lunii octombrie. Cu toate acestea, octombrie a trecut dar factura nu a fost încă plătită”, a spus Miller.

Relaţiile tensionate dintre Rusia şi Ucraina au condus în mai multe rânduri, în ultimii ani, la o întrerupere a livrărilor de gaze naturale către această ţară, care este foarte dependentă de ele, în pofida numeroaselor iniţiative vizând identificarea de noi surse de aprovizionare.

Aceste conflicte au perturbat în trecut exporturile de gaze ruseşti către UE, Ucraina fiind principala ţară de tranzit.

Semnarea în aprilie 2010 a unui tratat bilateral Rusia - Ucraina pentru a regla relaţiile viitoare de energie între cele două ţări, pare să fi rezolvat multe dintre punctele cele mai controversate ale litigiului. Dar altele rămân nerezolvate, printre care achiziţionarea reţelelor de repartizare internă ale companiei de gaz ucrainean de către compania statului rus.

Gazprom acoperă peste un sfert din consumul de gaze naturale din Europa, iar exporturile au fost în creştere puternică la începutul anului, mai ales în perioadele reci.

Miller a subliniat că, la rândul său, grupul rus a plătit Kievului în avans cheltuielile de tranzit pentru anul viitor şi a fost de acord cu o reducere a preţului gazelor destinate stocării în depozite subterane ucrainene, cu scopul de a dispune de rezerve pentru iarnă şi pentru furnizarea către alte state europene.

În ianuarie, Gazprom a cerut Naftogaz, operatorul ucrainean în domeniu, şapte miliarde de dolari pentru gaze neconsumate dar prevăzute în contract.

Kievul solicită o reducere a preţului impus de Moscova, care doreşte în schimb ca Ucraina să se integreze în Uniunea Vamală şi să permită Gazpromului accesul la o parte a reţelei sale de transportare a gazelor.

Aceste noi ameninţări au loc odată cu apropierea summitului european de la Vilnius, la sfârşitul lui noiembrie, când Ucraina ar putea să semneze un Acord de Asociere cu UE.

"Subiectul datoriilor la gaze nu este politic şi nu are în niciun caz legătură cu Acordul de Asociere cu UE", a declarat Dmitri Peskov pentru agenţia oficială Itar-Tass.

Moscova a avertizat recent Kievul asupra posibilităţii unor represalii comerciale în cazul unei asocieri cu UE, care ar crea o zonă de liber-schimb. Consilierul economic al Kremlinului Serghei Glaziev a avertizat în privinţa unei "acţiuni sinucigaşe".

Cu toate acestea, memoria unor ţări ale Uniunii Europene, cum ar fi Bulgaria, aflate în strânsoarea frigului din cauza discuţiilor între Moscova şi Kiev, este încă vie. Totul a început în martie 2005, la câteva luni după "Revoluţia portocalie" pro - occidentală care a adus la putere în Ucraina perechea Yushchenko - Timoshenko. Moscova a făcut primele cereri de plată a datoriilor acumulate de compania de gaze naţională Naftogaz din Ucraina, în acelaşi timp, acuzând-o de prelevare ilegală a gazelor destinate exportului înspre ţările europene.

Ca urmare a acestor cereri, relaţiile diplomatice dintre cele două ţări s-au deteriorat progresiv. Disputa a culminat în anul următor, cu întreruperea totală a livrărilor ruseşti timp de trei zile şi încheierea rapidă a unui nou contract de furnizare.

O a doua dispută a apărut în octombrie 2007 datorată datoriilor ucraeniene faţă de companiile energetice din Rusia: în martie 2008 Gazprom s-a întors la adoptarea strategiei de reducere a livrărilor, ca un instrument de presiune. Disputa a durat pe întregul an 2008 şi la începutul anului 2009 a fost efectuată suspendarea cea mai grea, paralizând sectorul industrial din Ucraina şi aprovizionarea europeană.