Moldova speră să reducă datoria faţă de concernul rus Gazprom

(SAMUEL KUBANI / AFP / Getty Images)

Moldova speră să reducă datoria faţă de concernul rus Gazprom, renunţând la o parte din reţelele de distribuţie a gazelor, evaluate la circa 1 mlrd. de lei. Potrivit "Infotag", despre aceasta a declarat, miercuri, vicepremierul Valeriu Lazăr în contextul aprobării de către Guvern a Metodologiei de evaluare a reţelei de distribuţie a gazelor naturale, proprietate publică:"Pentru început, trebuie să le strângem grămăjoară, să le evaluăm şi să încercăm să le transmitem nu doar în gestiune, dar să luăm ceva în schimb. S-ar putea întâmpla să vorbim de achitarea anumitor datorii. Adică încercăm ceva să obţinem", a explicat după şedinţa Guvernului ministrul Economiei.

Valeriu Lazăr a menţionat că evaluarea preţului de piaţă al reţelei de distribuţie a gazelor, construite în cadrul unui program de stat de gazificare din contul resurselor cetăţenilor şi bugetelor locale şi cel central, va fi făcută în baza Metodologiei de evaluare a reţelei de gaze naturale.

"Programul de gazificare a localităţilor s-a făcut dezorganizat. Potrivit unor evaluări aproximative, valoarea gazoductelor construite din contul surselor bugetare este de aproximativ un miliard de lei. Ele sunt în gestiunea autorităţilor locale, dar au fost transmise pentru exploatare Moldovagaz. Prin urmare, investiţiile nu pot fi amortizate. Acum căutăm cele mai bune soluţii pentru a decide soarta acestor investiţii", a spus ministrul.

Lazăr a precizat că este nevoie de o inventariere a tuturor gazoductelor proprietate publică şi de a le evalua cu ajutorul unei companii selectate prin concurs.

"Din contul gazoductelor vom încerca să capitalizăm compania Moldovagaz. Scopul metodologiei este de a stabili abordări clare şi metode concrete de evaluare a preţului de piaţă al reţelei de gazoducte, proprietate publică. Preţul de piaţă, stabilit în baza acestei metodologii, va fi folosit pentru stabilirea valorii reţelelor de distribuţie a gazelor la capitalizarea lor ulterioară, inclusiv în contextul diminuării datoriilor pentru gazele consumate de sectorul termoenergetic", a explicat Lazăr, precizând că elaborarea metodologiei este una din obligaţiile Moldovei asumate faţă de UE în domeniul energeticii.

Referindu-se la datoriile faţă de Gazprom, ministrul a menţionat că Moldova a venit cu propunerea către Gazprom să accepte ca Moldovagaz să restructureze aceste datorii în termen de 15 ani.

Întrebat în ce condiţii vor fi restructurate datoriile, Lazăr a menţionat că "în condiţii de piaţă".

"Orice restructurare presupune şi anumite procente", a spus Lazăr, precizând că va discuta subiectul dat în cadrul întrevederii de la Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe