SA "Moldovagaz" s-a pomenit a fi într-o situaţie critică

(SAMUEL KUBANI / AFP / Getty Images)

SA "Moldovagaz" s-a pomenit, în preajma sezonului de încălzire 2013 - 2014, într-o situaţie aproape critică, din cauza datoriilor acumulate de la începutul anului la gaz, faţă de centralele electrotermice CET-1, CET-2 şi CET-Nord. Administraţia întreprinderii a relatat pentru "Infotag" că, "un semnal alarmant a apărut în luna august 2013, când a scăzut brusc intrarea banilor de la operatorii complexului termoenergetic (CTE) în contul livrărilor curente a gazelor naturale".

Potrivit datelor oferite de Moldovagaz, la 10 septembrie, nivelul plăţilor pentru gazul livrat, din ianuarie până în iulie, a fost în următoarea ordine: SA "CET-1" - 61%, SA "CET-2" - 70% şi SA "CET-Nord" - 67%.

Suma totală a datoriilor curente este estimată de 370,4 mln. de lei ($28,7 mln.), motiv pentru care "Moldovagaz" devine obiectul unor sancţiuni în faţa companiei "Gazprom", din cauza calculelor prealabile şi incomplete pentru gaz.

Pentru a remedia această situaţie, "Moldovagaz" a cerut companiilor energetice să ia măsuri imediate pentru a plăti datoria.

Potrivit Ministerului Economiei, datoria totală a companiilor energetice de gaze, inclusiv pe perioadele precedente, a fost la 1 iunie de 2,094 mlrd. de lei, inclusiv CET-1 cu - 389,6 mln. de lei, CET-2 - cu 1,345 mlrd. de lei, CET-Nord - cu 143,6 mln. de lei, "Termocom" - cu 216,1 mln. de lei.

Surse din cadrul Ministerului Economiei au spus, că vor face tot posibilul pentru a asigura plata companiilor energetice pentru gaz şi achitarea datoriilor către "Moldovagaz".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe