Fraze celebre de la persoane celebre: Dalai Lama

Liderul spiritual tibetan exilat Dalai Lama
Liderul spiritual tibetan exilat Dalai Lama (Arne Dedert / AFP / Getty Images)

Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului, pe numele lui adevărat Tenzin Gyatso, este cel de al XIV-lea Dalai Lama. El s-a născut pe 6 iulie 1935, într-un sat de ţărani din provincia Amdo, iar la vârsta de 4 ani şi jumătate a fost dus în capitala statului Tibetan, Lhasa, şi instalat ca şef suprem spiritual al Tibetului.

A studiat mult, scopul principal în sistemul tibetan constând în lărgirea şi cultivarea minţii, printr-o mare diversitate de cunoştinţe. Programa şcolară a inclus teatrul, dansul, muzica, astrologia, poezia şi compoziţia, iar cursurile de instruire superioară cuprindeau informţii despre arta vindecării, sanscrită, dialectică, arte şi meserii, metafizică şi filozofia religiilor.

La vârsta de şaisprezece ani, Dalai Lama şi-a asumat întreaga putere şi din 1951 - când Tibetul şi-a pierdut independenţa şi a fost invadat de regimul comunist chinez - timp de nouă ani a urmărit reconcilierea cu Beijing-ul. Totuşi, în anul 1959 la Lhasa a izbucnit o revoltă împotriva Chinei, iar Dalai Lama a fost nevoit să părăsească Tibetul şi să se stabilească în India, fiind urmat de peste o sută de mii de tibetani.

La 25 de ani Dalai Lama şi-a luat doctoratul în filozofia budistă. De-a lungul timpului el a primit numeroase premii şi distincţii - multe universităţi din lume acordându-i titlul de Doctor Honoris Causa, etc. În 1989 i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Pace.

În 2011, Dalai Lama s-a hotărât să nu mai participe la întrevederi cu personalităţi politice, rămânând doar lider spiritual. În toate conferinţele şi întrevederile avute, Dalai Lama a susţinut neîncetat necesitatea respectului reciproc, bunătatea, înţelegerea între credinţele lumii, compasiunea, non-violenţa şi pacea.

Vă prezentăm câteva dintre cugetările acestui lider spiritual:

- Dacă totul devine mecanizat, nu vom mai avem abilitatea de a vedea mai departe.

- Fii bun ori de câte ori este posibil. Şi e posibil întotdeauna.

- Fericirea nu e ceva gata făcut. Ea vine din faptele tale.

- Găsesc speranţa în cele mai negre zile şi mă concentrez în cele mai fericite. Eu nu judec Universul.

- Dacă poţi ajuta atunci ajută. Dacă nu poţi face asta, cel puţin să nu faci rău.

- Dacă vrei ca ceilalţi să fie fericiţi, practică compasiunea. Dacă vrei ca tu să fii fericit practică compasiunea.

- Când înveţi să fii tolerant, duşmanii îţi sunt cei mai buni profesori.

- Este foarte important să generezi o atitudine pozitivă, o inimă bună, cât de mult poţi. Din acest punct de vedere fericirea vine pe termen scurt şi pe termen lung, atât pentru tine cât şi pentru ceilalţi.

- Iubirea şi compasiunea sunt necesităţi nu produse de lux. Fără ele omenirea nu poate supravieţui.

- Religia mea este foarte simplă. Religia mea este bunătatea.

- Prietenii vechi mor, noi prieteni apar. E ca şi cu zilele. O zi veche trece, una nouă soseşte. Lucrul important este să o faci să conteze: un prieten care contează, o zi care contează.

- Petrece puţin timp singur în fiecare zi.

- Rădăcinile lucrurilor bune stau în solul aprecierii lucrurilor bune.

- Nu e nevoie de temple şi filozofii complicate. Creierul şi inima mea sunt templele mele, filozofia mea este bunătatea.

- Nu putem obţine pace în lume până nu facem pace în noi înşine.

- Acolo unde ignoranţa este stăpânul nostru, nu există posibilitatea unei păci reale.

- Chiar dacă cred sau nu în religie, dacă cred sau nu în reîncarnare, nimeni nu poate spune că nu apreciază bunătatea şi compasiunea.

- Fiind conştient de potenţialul şi abilităţile sale, un om poate construi o lume mai bună.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.