Oaze de înţelepciune: Aristotel

Filozofii greci, Platon şi Aristotel
Filozofii greci, Platon şi Aristotel (wikipedia.org)

Lecţiile de viaţă lăsate de filozoful grec Aristotel sunt, fără îndoială, atemporale. Deşi au trecut mulţi ani de la moartea sa, cu siguranţă că noi, oamenii moderni, avem multe de învăţat din lucrurile pe care înţeleptul le-a lăsat posterităţii.

Vă prezentăm o colecţie de sfaturi şi cugetări transmise posterităţii, care cu siguranţă vă vor pune pe gânduri:

1. "A te cunoaşte pe tine însuţi este începutul înţelepciunii".

2. "Apanajul unei minţi educate este capacitatea de a opera cu un gând fără să-l accepte".

3. "Răbdarea este amară, fructele sale - dulci".

4. "Fără prieteni, nimeni nu ar alege să trăiască, chiar dacă ar avea toate celelalte lucruri".

5. "Tocmai când trecem prin cele mai întunecate momentele ale noastre este momentul în care trebuie să ne concentrăm să căutăm lumina".

6. "Ceea ce stă în puterea noastră să facem se află în puterea noastră să nu facem".

7. "Excelenţa nu este niciodată un accident. Este întotdeauna rezultatul unei intenţii înalte, a unui efort sincer şi unei munci inteligente; implică o alegere înţeleaptă luată în faţa mai multor alternative. Alegerea, nu întâmplarea, ne determină destinul".

8. "Omul înţelept nu se expune inutil pericolelor, deoarece există puţine lucruri de care îi pasă suficient; dar el este dispus, în timpul marilor crize, să îşi dea chiar viaţa - ştiind că, în anumite condiţii, nu merită să trăiască".

9. "Orice fiinţă încântată de singurătate este fie o fiară, fie un zeu".

10. "Lăudăm un om care se simte furios din motive corecte şi împotriva persoanelor potrivite şi, de asemenea, în modul potrivit, la momentul potrivit, şi pentru durata corectă de timp".

11. "Devenim drepţi prin efectuarea de acţiuni drepte, devenim temperaţi prin efectuarea de acţiuni temperate, devenim curajoşi prin efectuarea de acţiuni curajoase".

12. "Cea mai rea formă de inegalitate este de a încerca să faci să pară egale lucrurile inegale".

13. "Cei care ştiu, fac. Cei care înţeleg, îi învaţă şi pe ceilalţi".

14. "A fugi de probleme este o formă de laşitate şi, deşi este adevărat că atunci când sinucigaşul înfruntă moartea, el nu o face pentru un scop nobil, ci să scape de ceva rău".

15. "Suntem ceea ce facem în mod repetat. Astfel că excelenţa nu este un accident, ci un obicei".

16. "Nu trebuie să ne întrebăm dacă sufletul şi trupul sunt una, la fel cum nu trebuie să întrebăm nici dacă ceara şi figurina imprimată pe ea sunt una".

17. "Niciodată nu vei face nimic în această lume fără curaj. Este cea mai mare calitate a minţii, aşezată lângă onoare".

18. "A educa mintea, fără a educa inima, nu este o adevărată educaţie."

Sursa: www.higherperspectives.com

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.