Macovei insistă pe tema referendumului pentru eliminarea imunităţii demnitarilor

Preşedintele Traian Băsescu şi fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei
Preşedintele Traian Băsescu şi fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, i-a solicitat vineri preşedintelui Traian Băsescu, pentru a doua oară în ultimele două săptămâni, să iniţieze un referendum pentru eliminarea imunităţii parlamentarilor, miniştrilor şi preşedintelui, reiese dintr-un comunicat de presă remis vineri redacţiei Epoch Times.

În comunicatul său, Monica Macovei reaminteşte că i-a cerut preşedintelui şi în urmă cu 12 zile să iniţieze organizarea unui referendum pe tema eliminării imunităţii demnitarilor şi precizează că şeful statului nu i-a dat niciun răspuns.

Prezidenţiabilul Macovei a mai amintit că Traian Băsescu a vorbit ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, despre dosarul Microsoft şi a scos în evidenţă că, pentru ca România să scape de mafia transpartinică, trebuie luptat cu cauzele, nu cu efectele: "Cât timp parlamentarii, miniştrii şi preşedintele României, oricare ar fi el, vor beneficia de imunitate în faţa justiţiei, nu vor renunţa să fure din bugetul ţării, adică din buzunarul oamenilor", a arătat Macovei.

"Dacă preşedintele doreşte să scăpam de mafia transpartinică care rânjeşte dintre coperţile dosarelor Microsoft şi EADS şi din plenul Parlamentului, atunci trebuie să luptăm cu cauzele, nu cu efectele. Iar una din cauze este imunitatea. Cât timp parlamentarii, miniştrii şi preşedintele României, oricare ar fi el, vor beneficia de imunitate în faţa justiţiei, nu vor renunţa să fure din bugetul ţării, adică din buzunarul oamenilor", a mai adăugat Monica Macovei, reamintind că şi Vosganian (PNL), Ridzi (PDL), Dobre (PNL), Cozma (PSD) şi mulţi alţii au beneficiat de solidaritatea transpartinică din Parlament care protejează corupţia politicienilor din toate partidele

Fostul ministru al Justiţiei susţine că un referendum privind eliminarea imunităţilor va da posibilitatea românilor să se pronunţe într-o chestiune atât de importantă, de care depinde descurajarea corupţiei transpartinice.

"Aşadar, solicit din nou Preşedintelui României să iniţieze un referendum cu o singură întrebare: "Sunteţi de acord ca parlamentarii, miniştrii –foşti sau actuali- şi Preşedintele României să nu mai beneficieze de nicio formă de imunitate, cu excepţia opiniilor politice?", a adăugat Monica Macovei.