Fost procuror general şi fost angajat CIA, principala alegere a lui Trump pentru înlocuirea lui Sessions

Fostul procuror general american William Barr (st) şi preşedintele Donald Trump
Fostul procuror general american William Barr (st) şi preşedintele Donald Trump (Mark Wilson/Getty Images)

Fostul procuror general american William Barr, este principalul candidat al preşedintelui Donald Trump pentru înlocuirea fostului procuror general Jeff Sessions în funcţia de şef al Departamentului de Justiţie – o alegere care va avea loc în următoarele zile, potrivit ziarului The Washington Post.

Dacă va fi nominalizat, Barr va prelua investigaţia condusă de procurorul special Robert Mueller de la procurorul general interimar, Matthew Whitaker, care ocupă această funcţie de la demisia lui Sessions, din 7 noiembrie, conform site-ului de ştiri Zero Hedge.

Barr a fost descris drept o „alegere remarcabilă” de către senatorul Lindsey Graham, care probabil va conduce Comisia Juridică în 2019 şi va supraveghea confirmarea lui Barr. „Cred că el va fi confirmat cu mare uşurinţă”, a precizat senatorul.

Barr, care a servit ca Procuror General în perioada 1991-1993 în timpul preşedintelui George H.W. Bush, a condus investigaţia asupra atacului cu bombă din 21 decembrie 1988, în care avionul Pan Am 103 s-a prăbuşit în oraşul Lockerbie din sudul Scoţiei, incidentul soldându-se cu 270 de morţi. De asemenea, el a condus eforturile antitero în timpul primului Război din Golf, conform Bloomberg, şi a servit în funcţia de consilier general şi vicepreşedinte executiv al companiei Verizon în perioada 2000-2008. În plus, el a lucrat pentru CIA în perioada 1973-1977.

Cu toate că Barr nu va avea parte de acelaşi val de critici lansate de democraţi împotriva lui Whitaker – care a criticat în mod deschis legitimitatea anchetei lui Mueller asupra posibilei colaborări între Kremlin şi campania Trump în timpul alegerilor prezidenţiale din SUA din 2016 – el a atacat decizia biroului lui Mueller de a angaja avocaţi care au colaborat cu Hillary Clinton.

„Din punctul meu de vedere, procurorii care aduc contribuţii politice se identifică destul de puternic cu un partid politic”, a afirmat Barr în luna iulie pentru Washington Post. „Mi-ar fi plăcut să văd că există mai mult echilibru în acest grup”.

Chiar dacă s-ar anunţa săptămâna aceasta faptul că Barr este alegerea preşedintelui, un vot de confirmare ar putea dura câteva luni, ţinând cont de programul congresului. Între timp, procurorul general interimar Whitaker va continua să servească în funcţia de şef al Departamentului de Justiţie – o decizie care îi nemulţumeşte pe democraţi, care pun la îndoială atât CV-ul său cât şi justificarea legală pentru avansarea sa în acesată funcţie, ţinând cont de faptul că el nu ocupa o poziţie confirmată de Senat când Trump l-a selectat pentru a fi succesorul temporar al lui Sessions, potrivit Washington Post.

Şi, cu toate că Barr a apărat decizia fostului director FBI James Comey de a anunţa public redeschiderea investigaţiei asupra serverului privat de e-mail al lui Hillary Clinton chiar înainte de alegerile din 2016, el a precizat de asemenea că Trump a avut dreptate când i-a concediat pe Comey şi fostul procuror general interimar Sally Yates.

Fiica lui Barr, Mary Daly, este un înalt funcţionar în cadrul Departamentul de Justiţie şi supervizează eforturile agenţiei de a combate abuzul şi dependenţa de opioide.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe