Procurorul General al SUA demisionează la solicitarea preşedintelui Donald Trump

Procurorul general al SUA Jeff Sessions.
Procurorul general al SUA Jeff Sessions. (Mandel Ngan/AFP/Getty Images)

La solicitarea preşedintelui american Donald Trump, procurorul general al SUA, Jeff Sessions, a demisionat miercuri din funcţia sa din Departamentul Justiţiei.

“La cererea dumneavoastră, îmi prezint demisia”, a susţinut Sessions într-o scrisoare adresată lui Trump.

“Am fost onorat să-mi îndeplinesc îndatoririle de Procuror General şi am depus eforturi pentru a implementa agenda organelor legii pe baza statului de drept, lucru care a fost o parte centrală a campaniei dumneavoastră pentru preşedinţie”, a scris Sessions, adăugând: “Vă mulţumesc pentru oportunitate, domnule preşedinte”.

Trump a precizat pe Twitter că administraţia de la Casa Albă “este încântată să anunţe că Matthew G. Whitaker, şeful de cabinet al procurorului general Jeff Sessions în Departamentul de Justiţie, va deveni noul Procuror General interimar al Statelor Unite”.

“El îşi va îndeplini bine îndatoririle faţă de ţara noastră”, a mai notat preşedintele Trump.

De asemenea, într-un alt tweet, Trump a declarat despre Sessions: “Îi mulţumim procurorului general Jeff Sessions pentru serviciile sale şi îi dorim toate cele bune! Un înlocuitor permanent va fi nominalizat la o dată ulterioară”.

Anunţul a fost făcut după ce, în cadrul alegerilor de la mijloc de mandat, democraţii şi-au recăpătat majoritatea în Camera Reprezentanţilor, în timp ce republicanii şi-au extins majoritatea în Senat. Trump l-a criticat pe Sessions în timpul mandatului său de procuror general pentru că s-a recuzat din investigaţia asupra presupusei colaborări între campania lui Trump şi Rusia în timpul alegerilor prezidenţiale din 2016, alimentând speculaţiile că perioada lui Sessions în cabinet este limitată. După ce Sessions s-a recuzat, monitorizarea anchetei a căzut pe umerii lui Rod Rosenstein, adjunctul lui Sessions.

La scurt timp după anunţarea demisiei lui Sessions, un purtător de cuvânt al Departamentului Justiţiei a specificat că Whitaker va fi responsabil pentru “toate problemele” care intră în competenţa Departamentului, inclusiv investigaţia desfăşurată de procurorul special Robert Mueller.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe